Nooit

vertelt het angstaanjagende verhaal over wat er zou kunnen gebeuren als de diplomatie faalt.

Midden in de hete woestijn van de Sahara achtervolgen twee geheim agenten een machtige groep terroristen. Met elke stap die ze zetten riskeren ze hun eigen leven.

In China vecht een hoge regeringsfunctionaris met grote ambities voor zichzelf en zijn land tegen de communistische oudgedienden in de regering, die China – en naaste militaire bondgenoot Noord-Korea – een bepaalde richting op willen sturen.

In de Verenigde Staten bestrijdt Pauline Green, de eerste vrouwelijke president van het land, terroristische aanslagen, illegale wapenhandel en de lastercampagnes van haar politieke tegenstander met zorgvuldige en behendige diplomatie. Green probeert op allerlei manieren een – onnodige – oorlog te voorkomen.

Maar wanneer de ene confrontatie leidt tot de andere, zitten de machtigste landen ter wereld gevangen in een complex web van allianties. Een wereldwijde escalatie lijkt onafwendbaar. Zal deze internationale crisis leiden tot een derde wereldoorlog?

Het boek heeft een complex plot, met drie verschillende wereld scenario’s die samenkomen tot een einde waarbij mijn haren rechtop stonden en ik niet goed wist wat ik er nu van moest vinden. Ik denk dat mijn favoriete subplot dat van Abdul en Kiah was, die door de Saharah woestijn trokken om te ontsnappen uit Afrika en naar Frankrijk te komen. Het was intens, ik zat op het puntje van mijn stoel en werd overspoeld met bangmakende scenarios.

Er zijn een heleboel hoofdstukken die de politiek van het Witte Huis en zijn onderhandelingen naar voren brengen. Maar ook het persoonlijke leven van de fictionele presidente en haar familie. Dit was mijn minst favoriete subplot en voelde soms alsof het teveel was. Ook het einde van het boek voelde als niet af en ik wilde graag meer weten over wat er zou gebeuren in het boek, maar toen was het al uit.

Ken Follet geeft ons een gedetailleerd en goed verhaal in de wereld van internationale politiek, met inzichten tot de islamitische terroristen, de drugs wereld, het ingewikkelde universum van inlichtingendiensten, Amerikaanse politiek, met goed geschreven personages en uiteindelijk komt het allemaal samen tot een schokkend einde. Het had een geweldig goed geschreven thriller kunnen zijn maar met alles wat er op dit moment in de wereld gebeurd komt het ook ontzettend dichtbij. Denk bijvoorbeeld aan de situatie van Poetin en Oekraïne, er hoeft maar een man een verkeerde zet te maken en we bevinden ons in die nu nog fictionele derde wereldoorlog waar Follett het in dit boek over heeft. Hopelijk blijft het bij fictioneel en hoeft het geen realiteit te worden!


Nooit

is niet het beste boek wat ik van Follett heb gelezen. Ik geef de voorkeur aan zijn historische fiction boeken (bijvoorbeeld Pilaren van de Aarde) Dat gezegd te hebben,

Nooit

is een ontzettend realistisch geschreven verhaal over hoe een kernoorlog tot stand kan komen door een kleine onenigheid in Soedan die vervolgens leidt tot iets wereldwijds. Het boek wordt beter hoe meer het verhaal zich ontluikt, maar met bijna 700 bladzijden mag je dat ook wel verwachten.

Mijn favoriete gedeelte van het boek, het verhaal van Abdul en Kiah, verloor op een gegeven moment een plekje in het plot van het boek. Dit vond ik ontzettend jammer want ik had hier graag meer over geweten. Het is een gemiddeld boek geschreven door een van mijn favoriete auteurs.


Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 32 jaar, Social Worker en een ware boekendraak. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daphne.elianne

Nooit / Ken Follett / Vertaling Joost van der Meer & William Oostendorp / Uitgeverij Boekerij / 2021 / 656 blz. / ISBN 978 940 2317 343


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!