Wanneer popidool James Reid door een ongeluk niet kan optreden op een groot festival en Janie Q met haar band

The Breakers

mag invallen, staat haar wereld op zijn kop. Haar droom lijkt uit te komen, maar ze komt er al snel achter dat de muziekwereld niet is wat het lijkt…

Het verhaal van

Janie Q

bestaat uit drie verschillende lijntjes die samen een interessant geheel vormen. Het eerste lijntje vertelt het verhaal van Janie en haar familie, het tweede lijntje vertelt het liefdesverhaal tussen haar en James Reid, en het derde lijntje vertelt het verhaal van hoe Janie de muziekwereld ervaart. Ze wisselen elkaar op sommige momenten af, maar vallen soms ook samen waardoor een bijzonder patroon ontstaat dat het personage van Janie vormt.

Het verhaal start als een soort feelgood, waarin je als lezer mee droomt met de gebeurtenissen in het leven van Janie. Eerst mag ze per toeval optreden op een groot festival en dan kruist haar pad met dat van idool James Reid. De romantische toon verdwijnt echter al even snel als dat het is verschenen. James heeft geheimen voor Janie en de muziekwereld is niet wat Janie had verwacht.

Die muziekwereld speelt een grote rol in de verloop van het verhaal. Janie is een eigenwijs personage dat haar mannetje staat. Helaas is de muziekwereld van de jaren ’70 behoorlijk overheerst door mannen en wordt er regelmatig denigrerend over Janie en haar muziek gepraat. De sfeer van die wereld, grimmig, maar ook bedwelmend, maakt dat je tijdens het lezen continu een soort soundtrack in je achterhoofd hebt. Emma Brodie brengt het tot leven, de mooie, maar zeker ook de minder mooie delen.

Vanaf het begin van het verhaal heb je als lezer door dat geen van de personages eerlijk is tegen elkaar, en naar het einde toe kom je erachter dat ze allemaal geheimen met zich meedragen. Janie en James zijn goed uitgediepte personages, maar sommige bijpersonages waren door hun niet kenmerkende eigenschappen lastig uit elkaar te houden. Toch vormden ze een mooi geheel en voelde het einde van hun verhalen natuurlijk aan. Bitterzoet.


Janie Q

is een slow burn, maar desalniettemin enorm verslavend. Door een sterk hoofdpersonage, een interessante muzikale setting en de realistische representatie van mentale problemen, is het onmogelijk om dit boek weg te leggen.

Janie Q

is het debuut van Emmie Brodie en ik kijk uit naar haar toekomstige werken.


Deze recensie is geschreven door Nanouk Meijer. Nanouk leest, zingt en schrijft en publiceert haar ervaringen op haar eigen blogsite
Daarnaast is ze werkzaam bij uitgeverij HarperCollins Holland en koopt meer boeken dan ze kan lezen.


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.