Rosie hartje Jack is het verhaal van Rosie, een meisje met het syndroom van Down. Jack is haar vriendje. Zij houdt van hem, en hij houdt van haar. Toch raken ze elkaar kwijt, omdat Jack moet verhuizen naar een andere plaats. Maar Rosie is het daar niet mee eens, en besluit er alles aan te gaan doen om Jack weer te vinden. Hij laat namelijk de zon in haar hoofd schijnen. Ze loopt weg van huis en gaat op zoek naar Jack, die nu in Brighton woont. Ze doorkruist Londen in haar eentje, maar onderweg begint het ook nog te sneeuwen en rijden er bijna geen treinen meer. Dit zou voor iedereen een uitdaging zijn, maar voor Rosie al helemaal.

Er zitten wel een aantal heftige onderwerpen in het boek, welke ik in de volgende witte zin ga zetten. Mocht je deze trigger waarschuwing willen lezen, dan moet je de zin even selecteren. Het volgende gebeurd in het boek:

Rosie dwaalt in haar eentje door een parkje en wordt daar opgepikt door een rare man. Hij belooft haar van alles en neemt haar mee naar zijn huis. Hier zijn nog twee andere minderjarige meisjes, die daar wonen. Die meisjes worden misbruikt en Rosie komt in de sekshandel terecht

. Wees hiervoor gewaarschuwd voordat je aan dit boek begint. Dit is geen luchtig onderwerp.

Laat ik dan nu maar meteen met de deur in huis vallen: ik was niet zo’n fan van dit boek. Het voelde heel chaotisch aan, en zelfs een tikkeltje ongeloofwaardig. Er gebeurde zo ontzettend veel in het verhaal, en er waren zoveel mensen en zoveel plekken die voorbij kwamen.

Laat ik even duidelijk zeggen: ik vind het heel goed dat iemand met het syndroom van Down een stem krijgt in het boek. Ik heb zelf een aantal jaar gehandicaptengym gegeven en herkende veel van Rosie. Wel jammer dat het dan meteen zo over de top moet, in plaats van ‘’gewoon’’ een verhaal over een meisje met Down. Ik snap dat ze naïef over moet komen, maar dat had echt niet zo dramatisch gehoeven. Wel vind ik het belangrijk om de vooroordelen van andere mensen in beeld te brengen. De lezer krijgt een kijkje in het leven van Rosie en al de opmerkingen die ze naar haar hoofd geslingerd krijgt.

Het boek kwam op mij een beetje over alsof Rosie maar thuis had moeten blijven, want dan was er niks gebeurd. Alsof haar onafhankelijkheid en naïviteit niet samen gaan en mensen met het Down syndroom altijd maar in de problemen komen. Dit gaf het boek een negatieve lading voor mij, waardoor ik ook geen zin had om door te lezen.

Het boek besprak zeker belangrijke onderwerpen, zoals vooroordelen, onafhankelijkheid en liefde. Toch vond ik de onderwerpen niet heel goed uitgewerkt en miste ik diepgang. Helaas had ik ook niet echt een klik met de schrijfstijl en kwam ik maar moeilijk in het verhaal. Als dit geen boek voor een recensie was, dan had ik het misschien zelfs aan de kant gelegd.

Zoals je kunt lezen, was Rosie hartje Jack niet het juiste boek voor mij. Ik ben blij dat Rosie, een meisje met het syndroom van Down, een stem krijgt, maar ik vind het jammer dat het zo overdreven voelde.

Rosie hartje Jack / Mel Darbon / Vertaling Merel Leene / Uitgeverij Blossom Books / 284 blz. / ISBN 9789463491884


In 2021 zijn een aantal redactieleden de uitdaging weer aangegaan om alle tien genomineerde boeken van de prijs voor Beste Boek voor Jongeren te lezen voordat de Boekenweek van Jongeren begint. Van elke nominatie wordt een (duo/trio)recensie gepubliceerd en na het lezen wordt een tweede voorspelling van winnaars in beide categorieën gemaakt.


Marieke:

een 23-jarige studente Medische Biologie, die naast studeren ook nog (heel) veel boeken verslind. Haar passie voor boeken heeft er voor gezorgd dat ze een boekenblog begonnen is. Op Marieke’s Books deelt ze van alles over boeken.