Al op het YALFest van vorig jaar kregen de YA-fans van de YA-uitgeverijen Blossom Books en Best of YA te horen dat er dit jaar weer een YALFest zou komen. De allereerste editie van YALFest NL was een groot succes en ook voor dit jaar stond er weer een hoop op de planning. Niet alleen zouden er dit jaar wél boeken gesigneerd kunnen worden en kon iedereen volop bookish-spullen kopen bij de stands en kraampjes, óók zouden er weer leuke masterclasses gevolgd kunnen worden over het vertalen van boeken (door Maria Postema (vertaalster van o.a. De Hongerspelen, Divergent en Twillight), het recenseren van boeken (door Bas Maliepaard), het ontwerpen van een boekcover (door Lennart Wolfert) en debuteren (door Willem Bisseling).

Bij binnenkomst was iedereen direct heel vriendelijk. We werden verwelkomd met een kopje koffie of thee en een erg lekkere brownie. Iedereen had dezelfde interesse: boeken. Dat was te merken, want overal liepen mensen met leuke totebags versierd met boekenquotes, hadden mensen de nieuwste boeken in hun handen en werd er gepraat over het programma van de dag. En dan ging het vooral over de auteurs die kwamen.

Het programma begon met een Q&A van alle acht auteurs die kwamen. Er werden veel gevarieerde vragen gesteld zoals ‘Hoe ga je om met negatieve recensies?’ en ‘Wat is het grootste verschil tussen Nederland en Amerika?’, waar alle auteurs enthousiast op antwoordden. Het interview verliep daardoor erg soepel en er werd net zoveel gelachen als dat er werd gepraat. Dit zorgde er ook voor dat de auteurs, hoewel ze minder bekend waren dan de auteurs die er vorig jaar waren, veel beter uit de verf kwamen.

De auteurs van vorig jaar, waaronder Tahereh Mafi, Ransom Riggs en Becky Albertalli, zetten een hoge standaard voor dit jaar. Veronica Rossi (Een wereld zonder hemel-serie, Riders), Megan Shepherd (The Cage-serie), David Arnold (Kids of Appetite), Donna Freitas (The Wired-serie), Victor Dixen (Phobos-serie), Gena Showalter (The White Rabbit-kronieken), Lesley Livingston (The Valiant) en Amy Ewing (The Jewel) maakten die hoge verwachtingen meer dan waar.

Na het interview was het tijd voor de lunch, waarna de signeersessies al snel begon. Hoewel de rijen lang waren en het even duurde voordat je je boeken kon laten signeren, was het wachten zeker de moeite waard! De auteurs waren allemaal heel erg vriendelijk en namen echt de tijd om een gesprek met je te voeren en met je op de foto te gaan. Dat werd dan ook door iedereen ontzettend gewaardeerd.

Na de signeersessies had je tijd om langs de stands te gaan, waar je heel veel leuke bookish-spullen kon krijgen. Er was een stand waar je je eigen buttons kon maken, een stand waar je ongepubliceerde leesexemplaren van nieuwe boeken kon kopen (voor maar €2,50!) en nog veel meer leuke stands met bookish-merchandise! Al met al was YALFest 2017 wederom een groot succes en kijken we nu al uit naar YALFest 2018!

Charlotte van ‘t Hoog en Merle Findhammer bezochten YALfest 2017 voor De Leesfabriek, dank voor jullie verslag!