Is Martha schuldig of niet? Daar draait het eigenlijk om in Cel 7 geschreven door Kerry Drewery. In dit spannende boek volg je Martha 7 dagen lang. Ze is beschuldigd van moord op een geliefde beroemdheid en ze heeft zelfs bekend. Maar als lezer kom je er al snel achter dat er veel meer aan de hand is. Is Martha eigenlijk wel schuldig? En als ze het niet heeft gedaan, waarom zegt ze dan van wel? Het rechtssysteem zoals wij dat kennen bestaat in Martha’s wereld niet meer. In het razend populaire programma Dood wordt gerechtigheid bepaald aan de hand van stemmen van de kijkers, die bepalen of iemand schuldig is of niet. Het is een zeer schrijnende situatie. Men zegt dat deze manier van ‘gerechtigheid’ 100% pure democratie is, maar wat nou als het programma gemanipuleerd wordt door mensen van boven af?

‘Blijft ze leven of gaat ze dood? Jij beslist!’ dat is het credo op de voorkant van dit boek. Toen ik aan Cel 7 begon had ik verwacht dat het één grote mind-fuck zou zijn, maar dat viel eigenlijk heel erg tegen. Ik had al na een aantal pagina’s door of Martha schuldig was of niet. Bovendien is het einde weinig verrassend. Het enige interessante aan dit boek was de vraag: ‘Wat is er gebeurd voordat Martha in de cel belandde?’. Dat verhaal vond ik wel mooi, dus dat maakte het weer goed. De ontplooiing van het verhaal voordat Martha in de cel belandde vond ik dus het leukste aan dit boek. De suspense van het programma Dood is gerechtigheid en de gebeurtenissen met Martha in de cel vond ik weinig enerverend. Het boek kabbelde zeg maar voort. Ik begon pas weer op te letten als er weer een flashback was. Bovendien is het heel hakkelend verteld: korte zinnen, zonder metaforen en heel snel. Ik identificeerde mij eigenlijk niet met de personages.

Cel 7 zou ik aanraden aan fans van NODIG van Joelle Charbonneau, Een van ons liegt en Matched. Het is zeker spannend, maar heeft niet een hele diepe laag die mij aansprak en meesleepte.

Cel 7/Kerry Drewery/vertaling Selma Soester/Uitgeverij Luitingh-Sijthoff/384 blz./ISBN 9789024576883

Deze recensie is geschreven door Willemijn van Hees, 23 jaar, marketeer bij Kasteel Amerongen en Slot Zuylen. Kunstgeschiedenis-, boeken- en geschiedenis- en fantasynerd. Ze heeft ook een eigen blog, namelijk Blog The Spine Breakers.