Cathelijn heeft met haar nogal seksueel actieve moeder niet bepaald een vroom voorbeeld gekregen in haar opvoeding. Als ze problemen krijgt met haar vriendinnen op school voelt ze zich eenzaam en heeft ze behoefte aan aandacht.
J.J. werkt sinds een tijd bij De Lovebus, een klein busje wat kan worden omgetoverd tot een plek waar liefde op alle soorten manieren kan worden geuit en bedreven.
Als Cathelijn besluit De Lovebus te huren en een onbekende jongen daarvoor uit te zoeken, is dat het begin van een avond vol emoties met alle gevolgen van dien.
Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, schetst Tjibbe Veldkamp een avond waarin geweld en seks een grote rol spelen. Met als achtergrond het Groningse landschap, inclusief het Groningse accent dat wordt gesproken, neemt hij de lezer terug naar de tijden van 1976.
De omslag van het boek kwam op mij in eerste instantie niet overtuigend over. In combinatie met de half-Engelse titel, waar ik niet zo van hou, zorgde dat voor niet al te hoge verwachtingen van mijn kant. Toen ik vervolgens de eerste bladzijde las, waarop staat dat dit boek gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, waarbij doden en gewonden vallen, werd mijn leeswijze al bepaald. Ik wilde aan de ene kant graag doorlezen om te weten wie er dan doodgingen of gewond raakten. Aan de andere kant merkte ik dat ik snel over woorden heen las, omdat ik al op zoek was naar de sensatie van de dood.
Later in het boek kon ik dat wel wat meer loslaten, vooral omdat ik de schrijfstijl van Veldkamp heel fijn vind. Zoals ik wel vaker bij Nederlandse schrijvers merk, wordt het verhaal verteld in beknopte, maar duidelijke zinnen. Deze schrijfstijl leest voor mij makkelijk weg.
De gevoelens die bij liefde en lust komen kijken, vind ik heel mooi weerspiegeld in de verschillende karakters. Cathelijn heeft het hopeloze, eenzame gevoel dat ze iemand wil die haar aandacht geeft. Tammo weerspiegelt de lust en het avontuurlijke van de liefde. Mina weerspiegelt de jaloezie en de grenzen die iemand kan op zoeken tijdens een verliefdheid. J.J. vertoont het beschermende gedrag over Cathelijn, wat ook een teken van liefde is. En de Lovebus zelf is de plek waar dat allemaal samen kan komen, een middel waarin al deze gevoelens op de een of andere manier hun plekje kunnen krijgen. Ik heb geen idee of dat ook de gedachte achter het boek is, maar in mijn ogen is dat het wel. De Lovebus laat voor mij zien hoe seks en liefde tot elkaar in verhouding staan en wat lust met een mens kan doen.
Met De Lovebus heeft Tjibbe Veldkamp een boek geschreven waarbij inlevingsvermogen en flexibiliteit van de lezer wordt gevraagd, met als beloning een origineel verhaal.
De Lovebus | Tjibbe Veldkamp | Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij | 2017 | 174 pag. | ISBN 978 90 451 2095 1