Leroy


Leroy Kervin zijn leven zou nooit meer hetzelfde zijn. Hij was vierentwintig toen zijn legereenheid naar Irak werd gestuurd, maar een half jaar later sloeg het noodlot al toe: een bom vernietigde het voertuig waar hij in zat. Hij kwam terecht in het ziekenhuis met een ernstig hersenletsel en twee gebroken armen. Hij kon niet lopen, hij kon niet praten en hij werd depressief. Een volledig herstel zou er voor Leroy nooit meer inzitten. Hij kwam terecht in een woongroep voor invalide mannen. Was zijn leven voorbij?

Op een avond werd hij echter wakker met alle herinneringen helder in zijn hoofd: herinnering na herinnering, beeld na beeld. Alles kwam terug, één voor één. Frustratie en verdriet maakten plaats voor angst, en hij besloot een einde te maken aan zijn leven. Was zijn leven nu echt voorbij?


Freddy


Freddie McCall werkt in de woongroep waar Leroy verblijft. Hij is gescheiden en verloor daardoor zijn vrouw en kinderen. Nu dreigt hij ook nog eens zijn huis te verliezen. Freddie werkt ’s nachts in de woongroep en overdag in Logan’s verfhandel. Hij heeft dringend geld nodig om de doktersrekeningen van zijn dochtertje te kunnen betalen. De moed dreigt hem in de schoenen te zakken, maar hij ploetert verder in de hoop dat hij toch het hoofd boven water kan houden.


Pauline


Pauline is een verpleegster in hart en nieren. Zij werkt in het ziekenhuis waar Leroy na zijn zelfmoordpoging is opgenomen. Ze leeft haar leven in functie van anderen: van een meisje van de straat halen tot zorgen voor haar vader. Haar loyaliteit kent geen grenzen!

In Vrij brengt Vlautin met zijn drie personages de menselijkheid van de gewone mens naar boven. Alle drie zijn zij het slachtoffer geworden van de politieke beslissingen in Amerika, maar desondanks alle moeilijkheden houden zij toch stand en blijven zij hoop koesteren. Vlautin weet zijn personages zeer verfijnd op papier te brengen en verdient wat mij betreft alvast een pluim met zijn schrijftalent. Eenvoudig, maar doordacht. Kortom, een hartverwarmend verhaal op donkere dagen. Oftewel een boek om hoop uit te halen wanneer de moed je in je schoenen dreigt te zakken. Chapeau voor Vlautin!

“Plotseling kon hij dingen doordenken, op een rijtje zetten, iets waartoe hij de afgelopen paar jaar niet toe in staat was geweest. Het was alsof zijn brein plotseling een nimmer eindigende sneeuwstorm uit was gelopen. Tranen drupten van opluchting langs zijn wangen. Was hij eindelijk vrij? Was hij echt weer zichzelf?”

Deze recensie is geschreven door Lore Evens. Lore is 23 jaar en woont in Maaseik. Na een studie toegepaste school- en pedagogische psychologie in Antwerpen volgt zij nu een verkort traject lerarenopleiding secundair onderwijs Nederlands – geschiedenis in Leuven. Lore schrijft ook over boeken e.d. op haar eigen blog: https://loreevens.wordpress.com/

Vrij/Willy Vlautin/Meulenhoff Boekerij B.V./2014/256 blz./ ISBN 9789029090315