Geronimo

’ – zo luidde het codewoord dat de mannen van de Seals Team 6 moesten doorgeven als ze Osama bin Laden hadden gevonden. De commando’s deden de wereld versteld staan met hun spectaculaire actie. Maar is de operatie echt verlopen zoals de officiële versie ons doet geloven? Leon de Winter speelt bijna een spel met deze vraag in dit boek. Ook is Geronimo het verhaal van een Afghaans meisje genaamd Apana, die een passie ontwikkelt voor de Goldberg Variaties van Bach, en het verhaal van Jabbar, een Pakistaanse jongen wiens kostbaarste bezit een oud keukenkrukje is, een krukje dat de loop van de geschiedenis een cruciale wending kan geven. En ook is Geronimo het verhaal van de Amerikaanse ex-commando Tom Johnson, door wiens ogen vol mededogen we naar een doortrapte, tragische en tegelijk magnifieke wereld mogen kijken.

Waar eigenlijk het grootste gedeelte van het boek draait om de dood van Osama bin Laden, slaat Leon de Winter aan het fantaseren. Het boek is een voorbeeld van een verzonnen verhaal gebaseerd op feitelijke gebeurtenissen. Groots is dan ook de opdracht die gold voor het uitschakelen van bin Laden ‘Kill or Capture’. Maar omdat het lichaam van bin Laden na de actie verdween weet eigenlijk niemand of hij dan ook daadwerkelijk dood is. De Winter maakt dan ook gebruik van de deur die open staat voor de complottheorieën. De personen die buiten Osama bin Laden een hoofdrol spelen, Apana, Jabbar en Tom Johnson hebben allemaal op de een of anderen manier met elkaar en met de dood/verdwijning van bin Laden te maken.

Het boek is geschreven op een manier die voor mij erg prettig was. Ik had nog niet eerder een boek van Leon de Winter gelezen, maar de synopsis trok me erg aan en ik ben dan ook blij dat ik het boek heb mogen ontvangen. Ik heb het met plezier gelezen. Af en toe raakte ik een beetje geïrriteerd door het feit dat het verhaal langdradig werd, maar gezien ik het interessant genoeg vond ben ik toch door gegaan met lezen. De Winter gaat tot in details in op de mogelijke gebeurtenissen rondom de operatie op 2 mei 2011 en er wordt een interessant complot beschreven, gezien niemand weet wat er nou precies gebeurd is kan het zomaar waar zijn.

Wat ik apart vond is het feit dat Leon de Winter niet alleen schrijft over alle verschrikkelijke dingen die bin Laden heeft gedaan, maar dat hij hem ook een kant geeft die de media niet laat zien. Bijvoorbeeld hoe Apana ooit met hem in aanraking is gekomen, maar die kant wordt totaal weggeblazen wanneer Apana in contact komt met Tom en hij de zorg voor haar op zich neemt. Als ze verdwijnt en op allerlei manieren moet overleven, gaat hij uit een gevoel van vaderliefde naar haar op zoek en komt zo in contact met de ontwikkelingen rond Osama bin Laden.

Wat me vooral in het verhaal zoog is het feit dat een gebeurtenis waar iedereen op de wereld van gehoord heeft, maar waarvan eigenlijk niemand (behalve de Navy Seals die de operatie hebben uitgevoerd) weet wat er daadwerkelijk gebeurd is. Het trok me mee en ik ging zelf ook nadenken over wat er dan daadwerkelijk gebeurd kon zijn. Want wat zou er gebeurd zijn als Osama bin Laden inderdaad niet gedood zou zijn, maar ontvoerd zou zijn?

Ik weet niet of ik snel nog weer een boek van Leon de Winter uit de kast zou halen, gezien dit onderwerp me erg trok, maar ik niet weet of zijn andere boeken dit ook zouden doen. Desalniettemin raad ik dit boek aan aan iedereen die enigszins interesse heeft in die desbetreffende dag en die houdt van boeken met complottheorieën à la Robert Ludlum en Tom Clancy!

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 25 jaar, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Blogger, Instagrammer en Boekenwurm. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.

Geronimo / Leon de Winter / De Bezige Bij / 2015 / 362 pag. / ISBN: 978 90 2348 8453