Piece of Kate

is een heerlijke vlotte en luchtige summer read. Kate solliciteert zich suf, maar wordt nergens aangenomen. Dan besluit ze haar passie voor bakken te gebruiken om toch de rekeningen te kunnen betalen. Met behulp van een vriend maakt ze een website, die meteen viral gaat en opgepikt wordt in medialand. Vanaf dan raakt het leven van Kate in een woeste stroomversnelling. Uiteraard speelt ook de liefde een rol, vertolkt door Tom, een wat warrige charmante architect en Richard een vlotte jongen uit de mediawereld.

Het verhaal is precies wat je van een chicklit verwacht. Je legt het boek makkelijk even weg en zit er zo weer in als je het weer oppakt. Omdat bij dit soort verhalen het happy end ingebakken zit, leest het heel ontspannen. Geen cliffhangers of het wel goed zal komen. Wat niet wil zeggen dat er niet de nodige spanning in het verhaal zit.

Als lezer heb je al ruim voor Kate door dat die aardige mensen in medialand die haar helpen met haar winkels en de publiciteit vooral hun eigenbelang goed in de gaten houden. Elke keer vraag je je af: wat gaan ze haar nu weer flikken? Kate vraagt zich dit echter nauwelijks af of laat haar argwaan wel erg gauw sussen. Dat is dan ook meteen een van de weinige jammere dingen in het verhaal. Kate is zó naïef dat het ongeloofwaardig is. Ze leest geen contracten, gelooft klakkeloos wat haar verteld wordt en krijgt pas heel laat in het verhaal haar bedenkingen. Dit ondanks dat haar vriendinnen haar waarschuwen.

Ik moest wel erg lachen om de maffe social awkwardness van Kate. Bij vlagen heel herkenbaar. Wie heeft er nou niet eens op een feestje een opmerking maar half gehoord en gereageerd met een zin die nergens op blijkt te slaan?! Daarnaast moest ik ook gniffelen om Kates kijk op de quinoa affecionados. Hilarisch!

Een originele insteek is dat de hoofdstukken worden afgewisseld door voicemailberichten voor Kate. Dit geeft al een kleine vooruitblik op wat er komen gaat.

Al met al een boek dat zeker lekker weg leest: of je nu op vakantie bent of lekker in je eigen tuin van het mooie weer geniet. Bij de 2de druk van het boek worden hopelijk één of twee van de recepten van Kate of van de schrijfster zelf toegevoegd.

Piece of Kate / Emily Lichthart / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2015 / 271 pag. / ISBN 9789024567393