De opmerkingen over

Ik ben Pelgrim

waren vol lof: “De enige thriller die je gelezen moet hebben” en “De beste thriller van het jaar”. Ikzelf wordt van zulke uitspraken alleen maar kritischer op het boek, maar in dit geval heb ik die houding al snel losgelaten.

Het verhaal begint met de bizarre moord op een jonge vrouw. Het lijkt drugs-gerelateerd, maar het appartement is zorgvuldig schoongemaakt en het slachtoffer is onherkenbaar verminkt. De inspecteur van de politie herkent de situatie uit een boek dat hij zelf geschreven heeft en over zijn eigen ervaringen gaat toen hij nog werkte als spion. Hij krijgt opnieuw het bevel als spion te gaan werken voor een zaak die zelfs voor hem onmogelijk lijkt om op te lossen. Hij krijgt de codenaam Pelgrim, en hij moet een radicale moslim, ook wel ‘de Saraceen’ genoemd opsporen. Deze extremist dreigt een terroristische daad te plegen die de levens van miljoenen mensen in gevaar zou brengen.

Dit boek is opgedeeld in vier delen, die allen uit korte hoofdstukken bestaan. Door deze korte hoofdstukken leest het gemakkelijk weg en het tempo blijft hoog, onder andere door de cliffhangers die vaak te vinden zijn aan het einde van een hoofdstuk. Soms gaat de schrijver opeens terug in de tijd, en hoewel dat het boek iets gecompliceerder maakt, komen alle gebeurtenissen aan het einde van het boek mooi samen om het één groot verhaal te maken.


Ik ben Pelgrim

heeft een fantastisch begin, waardoor de vaart er goed ingezet wordt en je door de eerste helft van de ruim 700 pagina’s heen vliegt. Er wordt heel goed op details gelet en zowel Pelgrim als de Saraceen zijn zeer intrigerende personages, gezien je lange tijd van beide weinig af weet. De manier waarop Pelgrim langzaam inloopt op de Saraceen maar toch te ver achter blijft is erg lang superspannend. Een nadeel aan dit boek is dat er toch een soort climax halverwege het boek komt. Als je als lezer eenmaal te veel te weten komt over Pelgrim en de Saraceen, en vooral over hoe ver de Saraceen is met zijn plannen en wat hij precies wil doen, zakt het verhaal toch een klein beetje in. Dit wordt grotendeels gecompenceerd door de dreiging van de terroristische daad, maar het zorgt er toch voor dat het einde van het boek niet zo spannend meer is als het had kunnen zijn.

Toch blijft de spanning door het boek heen zeker goed genoeg, en dat maakt dit boek een aanrader voor iedereen. Of het de beste thriller van het jaar is durf ik zeker niet te zeggen, maar ook voor minder doorgewinterde lezers zullen de ruim 700 pagina’s geen enkel probleem zijn om doorheen te vliegen.

Deze recensie is geschreven door Sara Everhart, 18 jaar, scholier van het Canisius College in Assen

Ik ben Pelgrim / Terry Hayes / vertaald door Henk Popken / Uitgeverij A.W. Bruna / 2013 / 704 pag. / ISBN 9789022997130