Ik kon niet wachten tot ik dit boek met Sinterklaas mocht uitpakken. Ik verwachtte van

Scarlet

enorm veel en ik wilde weer dolgraag de wereld van

Cinder

betreden. Ik was onwijs benieuwd hoe het verhaal zich verder zou ontwikkelen omtrent Cinder. Tot mijn grote verbazing gingen de eerste paar hoofdstukken over een heel ander meisje, namelijk Scarlet. Deze dame heeft onwijs veel weg van Roodkapje. Toen ik de gelijkenis vrijwel snel oppikte, werd ik laaiend enthousiast. Dit ging fantastisch worden. En dat was het ook!


Scarlet

is het tweede deel van de

Lunar Chronicles

van Marissa Meyer. Het vertelt verder hoe het Cinder vergaat, maar het laat je ook kennis maken met totaal nieuwe personages. Scarlet leeft gelukkig en vredig samen met haar oma in Rieux Frankrijk. Ze leven een normaal leven, totdat Scarlet op een middag terug komt van haar werk en haar oma van de grondbodem verdwenen is. Geen brief, geen verklaring. Alleen haar uitgesneden ID-chip ligt bloederig in haar kamer. Scarlet slaat alarm en start een zoektocht, maar deze loopt op niks uit. De verdwijning rondom haar oma raakt in vergetelheid in het dorpje, ondanks Scarlet’s wanhopige pogingen om haar te vinden. Het lijkt hopeloos, totdat ze Wolf ontmoet. Deze duistere, knappe straatvechter lijkt het een en ander te weten over de geheimzinnige verdwijning. Ze gaat met hem op reis om oma te vinden, maar zal ze ooit zelf terugkeren van deze roekeloze reis?

In

Scarlet

zijn er meerdere mensen aan het woord. Er zijn leuke nieuwe karakters bijgekomen. De hoofstukken worden afgewisseld door Kai, Cinder, Scarlet en Wolf. Door deze mix van vertellingen komt het verhaal goed tot zijn recht. Je maakt het mee van allerlei verschillende kanten. De personages komen ook prachtig geschreven samen. Het is Marissa weer gelukt om een ijzersterk verhaal neer te zetten. Het omgetoverde sprookje is onwijs knap verwerkt in het plot. Ook dit keer weet je ongeveer hoe het moet gaan lopen, maar Marissa verrast en verrast je. De plotwendingen zijn heel krachtig. Het is heerlijk onvoorspelbaar en super spannend. Deze page turner is heel mooi levendig geschreven en heel beeldend. De gesproken tekst van de personages is heel natuurlijk en niet geknutseld. Dit maakt het nog echter.

Scarlet

verschilt van

Cinder

op het gebied van mysterie. Dit boek heeft een detective-achtige invalshoek wat de lezer lekker actief bij het verhaal houdt.

Op gebied van de mysterie heeft Marissa naar mijn mening te veel weggegeven. Dit haalt de spanning naar deel 3 ook weg. Het verhaal van Scarlet is af. In de laatste hoofdstukken legt ze haar personages volledig bloot. Het was spannender geweest als ze Wolf nog iets langer in de schaduw had laten staan, zodat hij in deel 3 nog steeds mysterieus had kunnen zijn. Het tweede kritiekpunt is het lage ontwikkelingsgehalte qua personages in dit boek. Cinder maakt bijvoorbeeld bijna geen enkele ontplooiing of ontwikkeling mee. Pas op de allerlaatste bladzijde komt ze tot bloei en gooit ze het stuur om. Nog net op tijd weet Marissa de spanning naar deel 3 te redden.

Voor degenen die net zo genoten hebben van

Cinder

als ik moeten zeker dit boek oppakken! Het is leuk, spannend en verassend.

Scarlet

had ik in een adem uit en ik kan niet wachten totdat ik

Cress

kan gaan lezen. Als ik deze uit heb komt er uiteraard weer een recensie! Veel leesplezier!

Deze recensie is geschreven door Willemijn van Hees, 20 jaar, 2e jaars studente Taal- en Cultuurstudies met als specialisatie middeleeuwse kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht.

Scarlet / Marissa Meyer / Puffin (2013) / 452 pag. / ISBN 9780141430234