Bugatti boven water

is een merkwaardig boek. Het heeft drie delen: het dagboek van Rembrandt Bugatti, de moord en de berging. Heel losjes hebben deze verhaallijnen wat met elkaar te maken, waardoor het lastig te zeggen is of het een verhalenbundel is of toch een roman.

In het dagboek van Rembrandt lees je een aantal pagina’s uit zijn dagboek waarin hij over zijn werk schrijft en zijn zoektocht naar de liefde. In de moord lees je over de nacht van de Stranociade in Locarno. Tijdens deze nacht wordt Luca dusdanig mishandeld door een groep jongens dat hij overlijdt. In de berging, veruit het grootste deel van de roman, lees je over Jordi, die het bericht ontvangt dat Luca vermoord is. Daarop keert hij terug vanuit Venezuela. Als eerbetoon aan Luca besluit hij het wrak van een Bugatti van de bodem van het meer te halen.

Voor mij was het laatste deel van de roman veruit het mooiste.  Vooral omdat Loher zo mooi de onzekerheid van Jordi weet te beschrijven. Jordi weet niet precies waarom het zo belangrijk voor hem is een eerbetoon aan Luca te geven. Hij kende hem niet eens zo goed. Het voelt als een combinatie van een eerbetoon en een zoektocht naar zijn werkelijke ik. Jordi  is een denker  die je in al zijn twijfels, dromen en gedachten meeneemt. Daarnaast leer je de geschiedenis van hoe de Bugatti ooit op de bodem van het meer terecht gekomen is. Een fijne stoet bijzondere personages voegt elk zijn of haar deel toe aan het verhaal.

Wat mij betreft is het deel over de moord op Luca te langdradig. Iedereen die een rol speelde bij de mishandeling komt aan het woord, de mishandeling wordt keer op keer van slag tot slag verteld. Voor mij voegt dit niets toe aan het verhaal. Het maakt vooral heel ondoorzichtig waarom er gebeurd is wat er gebeurd is. De dood van Luca lijkt vooral nodig te zijn als katalysator voor het verhaal van Jordi en de Bugatti. Het dagboek van Rembrandt Bugatti is interessant als tijdschets van de aanloop naar de oorlog. Daarnaast leer je een beetje over de man die de Bugatti bouwde, die nu op de bodem van een meer ligt te wachten op berging.


Bugatti boven water

is een boek waarbij je eerst moet doorzetten. De eerste twee delen zijn wat taai, maar daarna maakt het laatste deel het doorzetten de moeite meer dan waard.

Bugatti boven water / Dea Loher / Vertaling door Nelleke van Maaren/ Uitgeverij Cossee / 2014 / 206 pag. / ISBN 9789059365025