Alice Bloemberg is 20 jaar en ontvlucht haar familie in het zuiden van het land om op de Zuidas een nieuw leven te beginnen. Ze is een intelligente jonge vrouw en ondanks haar korte carrière, springt ze al snel overal boven uit als het gaat om cijfers. Eigenlijk alles wat met cijfers te maken heeft weet ze uit haar hoofd. Alice is integer, wat onhandig op sociaal gebied en goudeerlijk. Deze drie eigenschappen zijn niet bepaald handig te noemen in haar werkgebied. Al snel komt ze in het ‘verkeerde wereldje’’ terecht op de Zuidas, waar regelmatig fraude voorkomt op grote schaal. Zodra Alice iets ontdekt in de papieren van één van de klanten, wordt er net gedaan alsof het allemaal vanzelfsprekend is en soms wat dingen achter houden de aller-normaalste zaak van de wereld is. Zolang het niet direct invloed heeft op het consultancybureau PMC waar Alice voor werkt, moet je net doen of je niks weet, is de boodschap die Alice onbewust meekrijgt.

Er gebeuren vreemde dingen, zo wil meneer Bijlsma, een belangrijke klant van PMC, alleen nog maar dat Alice alles voor hem regelt. En blijkt later dat het bouwbedrijf van haar vader, die op het randje van een faillissement staat, opeens een grote bouwopdracht krijgt, die hem kan redden van de ondergang. Alice heeft een mooi appartement kunnen huren, op een locatie waar normaal gesproken een wachtlijst voor staat en tijdens een zakenreis op uitnodiging van meneer Bijlsma, ligt er op haar kamer opeens een bijzonder mooie jurk voor haar klaar als pakketje.

Alice gelooft niet in omkoperij en weigert alles wat hier op lijkt, maar ze heeft duidelijk niet op alles invloed en is zich in haar naïviteit niet overal van bewust. Ze ontdekt echter steeds meer dingen die niet kloppen, maar kan er weinig mee.

Zuidas

raakt in een stroomversnelling wanneer Alice iets ontdekt over een vrouw die plotseling is verdronken. Verdronken, heel toevallig tijdens de zakenreis waar Alice ook was… Ze zoekt contact met de politie, maar echte bewijzen heeft ze niet zomaar…


Zuidas

wordt uiteindelijk een spannend verhaal, dat zo rustig leek te beginnen. Je leert de hoofdpersoon kennen en de mensen om haar heen, je leest over haar carrière en hoe moeilijk het is om je staande te houden op de kantoren in de Zuidas. Het lijkt Alice na een tijdje net even iets te makkelijk af te gaan, totdat ze dingen ontdekt die ze eigenlijk niet zo mogen weten. Haar leven neemt een hele andere wending en ze gaat op onderzoek uit. Op dit punt begint de spanning in het verhaal zich steeds meer op te bouwen, je kan het boek gewoon niet wegleggen, omdat je wilt weten hoe het verder gaat. Het is heel goed geschreven en makkelijk leesbaar. Zeker een aanrader voor iedereen die van een beetje spanning houdt tijdens het lezen.Deze recensie is geschreven door Marion Deze recensie is geschreven door Marion Poeste Thomas, 23 jaar, door meerdere chronische ziektes is gewoon werk voor Marion niet mogelijk. Schrijven en lezen zijn haar grootste hobby’s.

Zuidas / Patty Stenger / Uitgeverij De Geus / 2014 / 284 pag. / ISBN 9789044528268