What I was


, in het Nederlands uitgegeven onder de titelWat ik was, is Rosoff’s derde YA boek. Het speelt zich af in 1962 op een kostschool aan de Engelse kust. Hilary (een jongen) is  16 en al twee keer van een kostschool gestuurd door zijn slechte gedrag. Nu komt hij terecht in een grimmig dorpje met een kostschool die zich specialiseert in moeilijke gevallen als hij. Het is een typische kostschool uit die tijd, vol jongens uit de rijke middenklasse met ouders die geen tijd hebben om zich met hun kinderen te bemoeien. De opvoeding gebeurt op de kostschool met veel Latijn, gym, barre omstandigheden en strenge, soms fysieke, straffen. Dan ontmoet Hilary Finn. Finn, ongeveer zijn leeftijd, woont alleen in een hutje op het strand. Het is een mysterieuze jongen, stil, teruggetrokken en moeilijk benaderbaar. Hilary wordt verliefd, en langzaam bouwen ze iets op, waarbij Hilary nooit dichterbij kan komen dan Finn toe staat. Er bloeit een vriendschap op. Tot Hilary vermoedt dat hij Finn heeft besmet met Pfeiffer, en deze in het ziekenhuis beland. Als Finns geheimen hierdoor onthuld worden heeft dit grote gevolgen voor beiden.
What I was


is geen boek voor mensen die op zoek zijn naar een spannend verhaal met veel actie. Een groot deel van het boek speelt zich af op het strand en het verhaal spiegelt de leegte en wijdsheid, de ondoorgrondelijke diepte van de zee. In deze stilte vinden twee mensen elkaar en langzaam bloeit er iets op. Dit process wordt uitgebreid, maar heel mooi, beschreven. Het is geheel geschreven in de ik-persoon en dus leer je Hilary goed kennen. Finn daarentegen, blijft voor de lezer net zo’n mysterie als voor Hilary. Er gebeurt weinig, en er is veel ruimte voor Hilary om te zitten filosoferen over het leven en, vooral, over Finn en hun vriendschap. Ik vond de karakters goed beschreven. Ze krijgen veel diepgang, maar er worden weinig antwoorden gegeven. Net als in het echte leven blijft er veel open voor de interpretatie van de lezer. Dan, op de laatste pagina’s, worden er een aantal schokkende onthullingen gedaan. Dit doorbreekt de sfeer van het boek net zoals het de levens van Finn en Hilary doorbreekt. Dit maakt dat de wending ook bij de lezer goed binnenkomt.

Ik vond


What I was


een heel mooi boek. De eerste zinnen grepen mij direct, maar na een paar hoofdstukken heb ik het wel een tijdje aan de kant gelegd. Hoewel de personages intrigerend zijn, gebeurt er zo weinig dat ik mezelf er wel even toe moest zetten om echt te gaan zitten voor dit boek. Dat was zeker de moeite waard. Rosoff geeft prachtige omschrijvingen van de omgeving, het weer en het humeur van de karakters. Langzaam worden Finn en Hilary volwassen, net als hun relatie. Maar het proces is kwetsbaar, net als de twee varend in een klein bootje op een onrustige zee. Rosoff neemt de lezer mee in dit proces, in de stilte en de storm. Dat maakt dat je dit boek alleen met je volle aandacht kan lezen, anders mis je al die kleine nuances die dit boek zijn spanning geven. Maar dat is precies wat dit boek ook het lezen waard  maakt.

What I was/ Meg Rosoff /Puffin/ 2007 / 208 pag. / ISBN 9780141383439

NL: Wat ik was / Meg Rosoff / Moon / 2008 /224 pag / ISBN 9789048800230