Het is 42 na Chr. Wanneer de 16-jarige Quintus Licinius Cato zich meldt bij centurio Lucius Cornelius Macro van het Tweede Legioen. Cato, die door keizer Claudius het leger ingestuurd is zodat hij een vrij man kan worden, is gewend aan het leven aan het hof. Literatuur, cultuur en goede omgangsvormen. Laten we wel wezen, hij is een beetje een softie. Dat hij op bevel van de keizer meteen een hoge functie krijgt, zonder hiervoor gekwalificeerd te zijn, helpt ook al niet.

Vanaf zijn eerste dag bij het Tweede Legioen is het leven van Cato opeens een heel stuk zwaarder. Gebrek aan respect van meerderen en ondergeschikten, intimidatie, botheid en de afmatting van zijn training als legionair zijn aan de orde van de dag. Enige lichtpuntje in zijn bestaan lijkt Lavinia, de slavin van de vrouw van legatus Vespasianus. Cato krijgt echter weinig kans om haar te leren kennen, aangezien het Tweede Legioen naar Brittannië wordt gestuurd. Keizer Claudius wil dit barbaarse land veroveren om zijn machtspositie en zijn aanzien te vergroten. Niet alleen het land moet veroverd worden, ook moet een zeer belangrijke kist, eeuwen geleden in Brittannië achter gelaten door Julius Caesar, worden terug gehaald.


Onder de adelaar

is het vlot lezende eerste deel van de Adelaar-serie. De personages worden niet al te zeer uitgediept, waardoor je wel moeilijk een band met ze opbouwt. Cato is gewoon een softie en in het begin ergerde ik me zelfs aan hem. Wat eigenlijk een  goede verdienste is van de schrijver omdat hij dus precies een onzekere jongen neer zet. Naast de vele beschrijvingen van het leven in het soldatenkamp en een veldslag hier en daar, is er ook plaats voor wat intriges. De dreiging voor het Tweede Legioen komt niet alleen van de Brittanniërs, maar ook van mensen binnen hun eigen kring. Wat ik zelf wel had bij het lezen, is dat ondanks dat Scarrow schrijft vanuit het Romeinse perspectief, ik stiekem dacht: zeg, aan wiens kant sta jij eigenlijk als Brit zijnde? Zijn verteltrant was niet helemaal overtuigend pro Romeins.

Vergelijk je Simon Scarrow met Valerio Massimo Manfredi, Conn Iggulden of Paul Maier, schrijvers in hetzelfde genre, dan is deze roman meer een avonturen roman dan een historische roman.  Desalniettemin is

Onder de adelaar

meer dan goed voor een paar aangename uurtjes in de Romeinse tijd.

Onder de adelaar / Simon Scarrow / Vertaald door Miebeth van Horn en Rene van Veen / Uitgeverij Athenaeum-Polak & van Gennep / 2013 / 365 p. / ISBN 9789025370404