In het derde deel van de Chemical Garden trilogie komt het verhaal tot een eind. Na het lezen van een wat tegenvallend deel twee,Vrees, was deel drie weer van dezelfde meeslepende kwaliteit als het eerste deel, Verwelken.

Rhine komt bij in het ziekenhuis en weet één ding zeker: ze gaat nooit meer terug naar het huis van haar schoonvader en Linden. Ze weet dat haar broer Rowan nog leeft en wil alles op alles zetten om hem te vinden. Aan Vaugh ontsnappen blijkt echter moeilijker te zijn dan verwacht. Hij lijkt ten alle tijde op de hoogte te zijn van waar ze is. Naast Rowan wil Rhine ook Gabriel weer vinden, maar haar eerste prioriteit blijft haar broer. Hulp bij het ontsnappen aan Vaughn komt uit zeer onverwachte hoek. In Verbreken keert Rhine terug naar bekende plaatsen en bekende gezichten. En ook in dit deel is zeer zeker niet alles wat het lijkt. Helaas kan ik hier niet meer verklappen omdat ik dan spoilers zou geven, maar reken in dit deel op een boel momenten waarop je  totale verbazing zult voelen.

Verbreken is spannend en meeslepend geschreven. Door de vele cliffhangers is het moeilijk om het boek weg te leggen. Erg leuk in dit deel vind ik dat de techniek van nu een plek heeft in Verbreken, zoals de radio en het vliegtuig. Omdat dit voor Rhine volledig onbekende dingen zijn, verwondert ze zich over de magie hiervan. En dat is het mooie. Je kijkt voor even weer anders naar de dingen die we zo gewoon vinden.

Het enige minpuntje aan Verbreken vind ik het einde. In het laatste hoofdstuk wordt je een epiloog opgedrongen waar ik niet op zat te wachten. Voor mij persoonlijk had het boek beter gevoeld met een wat meer open eind. Nu kreeg ik het idee dat de schrijfster na alle spanning en ellende die de hoofdpersonen hebben meegemaakt een grote bak rainbows & unicorns over je uitstortte om je te verzekeren dat ze ook echt wel geluk kennen. Voor mij voelde het té nep. Ben je niet van zulke epilogen, stop dan wat eerder. Je herkent zeker het moment waarop het einde van het verhaal het meest natuurlijk was geweest.

Verbreken/Lauren DeStefano/Van Holkema & Warendorf/2014/352 pagina’s/ISBN: 9789047517405