Normaalgesproken is een roman over transgender niet iets dat ik spontaan uit de kast zal pakken, maar toch wel nieuwsgierig geworden door Johns post, ben ik begonnen met

Een enkeltje Venus

. Julius is geboren als zoon van ouders die een eigen hotel runnen en heeft twee zussen. Zolang hij zich kan herinneren, is hij jaloers op zijn zussen geweest. Op hun vrouwelijkheid, hun kleren, hun make-up. Omdat hij niet weet wat hij met deze gevoelens moet, negeert hij ze en doet zijn best een gewone jongen te zijn. Zijn leeftijdsgenoten lijken echter door te hebben dat hij anders is. Regelmatig wordt hij in elkaar geslagen en uitgemaakt voor flikker. Zelfs wanneer hij verkering heeft met het mooiste meisje van de school. Het verleden van Julius is het ene deel van het verhaal. Het andere deel gaat over Julia. Julius’ weg naar de ontdekking dat hij transgender is . Hij is een vrouw, geboren in het verkeerde lichaam. Eigenlijk is hij Julia, niet Julius. Na een lang proces zal Julius eindelijk het lichaam krijgen dat bij hem hoort. Het lichaam van Julia. Wachtend op de operatie in het ziekenhuis kijk je terug op de weg naar dit moment.De schrijfstijl van Milou van der Will is erg indringend. Vooral in het beschrijven van de verwarring, de wanhoop en de onmacht, is ze heel sterk. Soms, naar mijn smaak, iets te sterk. Dan legde ik het boek toch even aan de kant. Het grijpt je zo naar de keel. Bijvoorbeeld dit fragment over de pestkoppen Julius:


Ik wil weg uit dit dorp. Weg van de pestkoppen die me blijven teisteren. Elke keer brokkelen ze weer een stukje van mijn ego af. Ik moet weg zien te komen voordat er niks meer van mijn ziel over is. Voordat ik eindig als een zielig hoopje niks.
Het verhaal kent wel gelukkigere passages, maar die vond ik minder krachtig. Net of ook door deze momenten de wanhoop toch voelbaar is. Omdat er altijd het conflict is tussen het eigen geluk en het geluk van de dierbaren om je heen. Een heel aangrijpende roman. Niet altijd makkelijk om door te lezen, maar het geeft een heel duidelijk beeld van de worsteling van iemand die geboren is in de een verkeerd lichaam. Ook zeker een ontroerend verhaal. Als laatste wil ik de foto op de omslagfoto van Alexandra de Vries noemen. Een prachtige foto, waarvan ik me afvroeg of hij misschien wat té glamour was voor het verhaal. Maar na het lezen van de roman blijkt hij perfect te passen.


Een enkeltje Venus / Milou van der Will / Uitgeverij Cargo-De Bezige Bij / 2013 / 304 pag. / ISBN 9789023476955