Elfie, de hoofdpersoon in

Goeroe

van Elfie Tromp, weet al van jongs af aan dat ze bijzonder is. Ze voelt dingen aan, ze heeft visioenen en ze beschikt over helende krachten. In haar debuutroman vertelt Elfie Tromp het verhaal van een jonge vrouw die het wil maken als medium. Ze wil niet langer werken als ‘sauspomper’, helemaal onderaan de kelnerrangorde. Ze wil op podia staan en mensen helpen en begeleiden met haar gave. Ze wil net zo geliefd worden als haar grote idool Jomanda.

Elfie wil anders zijn dan alle andere mediums. Ze begrijpt de beperkingen van deze tijd en ze denkt dat ze dichter bij de mensen staat. Als drie jongens haar wenkbrauwen eraf branden in de metro, besluit ze haar wenkbrauwen bij te tekenen met aquamarijn. Deze gewaagde stap bepaalt haar excentrieke stijl die mensen zal aanspreken. Elfie krijgt een visioen en neemt ontslag. Ze heelt een vrouw van MS en dan raakt haar carrière als medium in een stroomversnelling. Ze wordt gevraagd voor interviews en komt op RTL Boulevard en voor ze het weet krijgt ze een telefoontje van een impressario. Hij wil haar op het podium hebben met honderden mensen als haar publiek. Elfie voelt dat dit iets goeds is en ze gaat er helemaal in op. Wat ze zich niet realiseert, is dat haar gave sommige mensen bang maakt en al gauw lijkt alles mis te gaan. Ze twijfelt over haar gave, haar helpers lijken op te geven, het publiek is niet te spreken over haar voorstelling en haar connectie met Jomanda lijkt verdwenen te zijn. Kan Elfie er voor zorgen dat alles weer goed komt, of is dit het einde van haar korte carrière als medium?


Goeroe

is een interessante coming of age roman over de twijfels van een jong medium. Het vertelt het verhaal van Elfie en haar ontdekkingen als aanstormend medium. Ze vertelt uitgebreid over de ‘opstoppingen’ van energie in mensen en het gevoel dat ze krijgt als ze ‘tongen’ spreekt. Het verhaal neemt je mee naar een mystieke wereld en heel even verdwijnen je twijfels of zoiets wel mogelijk is. Zelfs iemand die meer in de wetenschappelijke kant van dingen gelooft, zal bij dit boek de hersens laten kraken over de wonderbaarlijke gevoelens die Elfie doorkrijgt. Zoals Elfie het zelf zegt in een brief naar Jomanda: ‘Misschien is het leven gewoon wat het is: lastig, af en toe leuk en meestal ellendig’. Wat weerhoudt je er dan van om toch eens onverwachts in zoiets mystieks te geloven?Deze recensie is geschreven door Nicky Boesen, 18 jaar, eindexamenscholier aan het Blaise Pascal College te Zaandam

Goeroe / Elfie Tromp / Lebowski Publishers / 2013 / 224 pag. / ISBN 9789048816866