Het boek

Tobi

begint op het moment dat de gelijknamige jonge hoofdpersoon net iets gruwelijks heeft gedaan. Hoe hij daar is gekomen en wat ertoe geleid heeft dat hij nu in een verregend bos naast het lijk van zijn soort van vriendin staat, is hoe het verder gaat.

Tobias is een veertienjarige jongen. Zijn moeder leed aan een psychische stoornis en uitte dit vooral op hem. Ze manipuleerde hem mateloos, haar andere kinderen moesten afzien en daardoor zijn, zelfs na haar zelfmoord, alle onderlinge relaties in het gezin verknipt. Na de dood van zijn moeder wordt Tobias ziek en hij kan zijn familie er niet van overtuigen dat het slechts lichamelijk is. In die tijd vindt hij veel steun bij Nickie, een vriendin van de familie van vroeger, die op een dag naar hem toekomt als hij in het zwembad van hun oude huis dat nu te koop staat gaat zwemmen. Ondanks hun rare relatie, waarbij zij regelmatig binnen een seconde van emotie wisselt, kunnen ze bij elkaar een soort rust vinden. Tot alles ontzettend mis loopt.

Het boek begint spannend maar raar, wat eigenlijk typerend is voor de rest van het boek. Korte alinea’s en hoofdstukken met korte zinnen die vooral in de tegenwoordige tijd zijn geschreven, ondanks dat de gebeurtenissen die beschreven worden al jaren geleden hebben plaatsgevonden. Ik vond het daardoor na een aantal hoofdstukken lastig om het verhaal lekker door te kunnen lezen. Het beschrijven van situaties en conversaties voelde soms bijna als te veel. Toch is het bijzonder om te merken dat ondanks dat vrijwel alle fysieke dingen beschreven worden en alle conversaties in spreektaal geschreven zijn, je tussen de regels door merkt dat er onder de oppervlakte veel en veel meer zaken spelen. Het verhaal – de obsessieve relatie tussen Tobias en zijn moeder, later zijn aparte relatie met Nickie, de manier waarop hij met leeftijdsgenoten en de rest van zijn familie omgaat – is stevig neergezet, het wordt goed duidelijk wat het probleem is en dat er niet zo maar een oplossing is.

Ik dacht dat dit boek door de soms geforceerde spanning en langzame schrijfstijl me niet echt raakte. Ik had zelfs wat moeite met doorlezen. Het is geen leuk boek, de gebeurtenissen zijn schrijnend en verdrietig. Maar zonder dat ik het door heb gehad, is Tobias in mijn hoofd gaan zitten en merk ik nu pas hoeveel er niet gezegd is.

Deze recensie is geschreven door Daisy Bakker, 23 jaar, freelance redacteur en mede-organisator van Young Art Tekst in Beverwijk.

Tobi / Vincent Overeem / Uitgeverij De Bezige Bij / 2012 / 288 pag. / ISBN 9789023471646