Pure

, van Julianna Baggott is je volgende favourite dystopian novel. In dit adembenemende eerste deel van een trilogie volg je Pressia Belze. Ze is bijna 16 jaar en leeft met haar opa in een oude kapperszaak. 10 jaar geleden werd de bevolking getroffen door een vreselijke ramp: Detonations, radioactieve bommen die alles om zich heen verwoesten. De rijke en welgestelde families, de Pures, kregen het privilege om in een grote afgesloten koepel te leven en te schuilen voor het vreselijke natuur geweld. De rest van de bevolking moest maar zien hoe te overleven. Door de radioactiviteit zijn mensen samen gefuseerd met voorwerpen, met andere mensen en zelfs met hun omgeving. Op het moment van de ramp, hield Pressia een pop vast. Die pop is nu haar hand. Haar opa daarentegen is erger getroffen, hij moet leven met een kleine windmolen in zijn keel. Ook Bradwell, een vrijheidsstrijder, is erg getroffen. Hij heeft levende vogels op zijn rug. Iedere 16-jarige wordt opgepakt en ‘getraind’. Als Pressia 16 jaar word, vlucht ze en komt ze Bradwell tegen. Ze sluit zich aan bij de vrijheidsstrijders en doet er alles aan om te vechten tegen de Pures. In de koepel gaat het leven ook niet zo soepel. Iedereen ondergaat DNA testen en DNA verbetering, zodat ze specifiek kwaliteiten ontwikkelen om zo het leven te blijven verbeteren. Partridge, de zoon van de ‘baas’ van de koepel, verzet zich tegen deze manipulaties en hij slaagt erin om uit de koepel te ontsnappen. Hij ontmoet Pressia en Bradwell en hij ontdekt dat zijn moeder nog leeft. Samen met Pressia probeert hij uit te vinden waarom de Detonations gebeurden en waar zijn moeder zich verstopt houdt.


Pure

word aangeraden voor fans van de

Hunger Games

. Het heeft hetzelfde post-apocalyptische aspect van onderdrukte bevolking. Kinderen van 16 jaar moeten vechten voor hun vrijheid en als ze dit niet kunnen, worden ze gebruikt als live-target. De aanvulling van de verminkte bevolking en gruwelen in de grond maken dit boek een geweldig verhaal.

Pure

, het eerste deel in de trilogie, wordt gevolgd door

Fuse

en

Burn

.

Fuse

, het tweede deel is net uitgekomen in het Engels.Deze recensie is geschreven door Nicky Boesen, 18 jaar, leerling van het Pascal Blaise College te Zaandam

Pure / Julianna Baggott / Grand Central Publishing USA / 2011 / 431 pag. / ISBN: 9781455508716