Al zo lang ik me kan herinneren, ben ik dol op sprookjes. Avond aan avond las ik in de enorm dikke boeken van Grimm en Anderson. De magie van prinsen, prinsessen, pratende dieren en boze heksen. Nooit vroeg ik me af of het wel zo realistisch was dat de prinsessen allemaal zo braaf waren, de prinsen zo dapper en de boze heksen alleen maar kwaadaardig.  Dat kwam pas later.


Beest in bed

kwam dan ook als geroepen.  Eindelijk een boek waarin de personages realistischer zijn. Met een heerlijk uitgebreid nawoord over de bronnen en de eerdere versies van de vertelde volksverhalen. Je krijgt een leeslijst om van te watertanden naast alle mooie verhalen.

Negen sprookjes/volksverhalen komen in

Beest in bed

voor. In deze versies geen gedweeë jonge vrouwen die niet voor zichzelf denken, de prinsen hebben niet allen een zuiver motief om de jonge vrouwen het hof te maken, vaders zijn minstens net zo erg als de stiefmoeders uit de sprookjes zoals we ze nu kennen. Een wonderlijke mix van rauwheid, ontroering en verwondering riepen de verhalen bij mij op.

Mijn favoriete sprookje in deze bundel is

Mauricia en de zeventien moordenaars

. Mauricia is zo mooi dat haar moeder haar schoonheid wil stelen. Knechten krijgen de opdracht om Mauricia mee naar het bos te nemen en haar daar te doden. Dan zal de schoonheid van Mauricia overgaan op haar moeder. Dit plan mislukt, de knechten laten Mauricia gaan en ze verstopt zich in een grot waar zeventien moordenaars wonen. Ze maakt schoon, zorgt voor hun eten en haalt ze over om het roversleven er aan te geven. De rovers zijn dol op Mauricia. Uiteraard kan dit geluk niet  duren. Mocht dit verhaal bekende trekjes voor je hebben, dan klopt dat. Mauricia is in de loop der tijd Sneeuwwitje geworden. Het verrassende zit hem vooral in de afloop van het sprookje.

De bundel is een samenstelling van bekende en minder bekende sprookjes, die prachtig geïllustreerd zijn  door Jonas Thys. Met alleen zwart-wit en een vleug rood, weet hij een sfeer op te roepen die ontroerd, die soms angstig is en dan weer zinnenprikkelend. In onderstaand filmpje kun je zien hoe hij deze prenten gemaakt heeft.

Beest in bed: negen echte volkssprookjes / Marita de Sterck / Uitgeverij De Bezige Bij / 2012 / 192 pag. / ISBN 9789085423539