BZRK

, een vreemde naam voor een boek, maar het is dan ook een speciaal onderwerp. Toen ik las dat het boek over een soort van robotjes ging vreesde ik er een beetje voor. Maar uiteindelijk heeft het boek mijn aandacht erbij kunnen houden. We lezen over Plath en Keath, de twee hoofdpersonages, die in het begin nog gewoon Sadie en Noah heten, maar ook over nog verschillende andere -weliswaar iets minder belangrijke- hoofdpersonages zoals Wilkes en Ophelia.

Het boek begint bij Noah die een oude vriend van zijn broer, Nijinski genaamd, tegenkomt die hem voorstelt om zijn broer op te volgen. Noah stemt toe alleen weet hij niet goed met wat. Sadie die net zoals Noah 16 jaar is, overleeft een aanslag op haar, haar broer en haar vader, die er beide minder goed vanaf zijn gekomen. Nog voor dat ze beseft dat ze vanaf nu alleen is ontmoet ze Vincent die haar meeneemt naar een geheime groep: BZRK. Wat ze niet weet is dat eenmaal binnen ze er niet meer uit geraakt. Ze belandt uiteindelijk bij Noah en ze krijgen beide hun nieuwe naam, en dan begint het. Path en Keats leren over de Armstrong broertjes die met behulp van nanobots en biots de hersenen van de belangrijkste wereldleiders willen besturen en zo ‘de wereld een betere plaats maken, een wereld zonder vooroordelen waar iedereen hetzelfde denkt.’ Het duo dat gevoelens voor elkaar begint te krijgen leert met hun eigen biots werken en voor ze het goed en wel beseffen begint hun opdracht: de wereld redden. Maar… is dit een zelfmoordactie van Keats, Plath, Ophelia en alle andere Bzrk leden?

De auteur die je waarschijnlijk van de GONE-reeks kent heeft mij aangenaam verrast aangezien ik niet zo een fan ben van zijn vorige boeken. Het boek eindigt afsluitend maar toch blijven er sommige dingen onbeantwoord zoals: wie is Lear? Dit wordt extra benadrukt door juist op het einde nog een document naar dit onbekend figuur te plaatsen. Het is niet een van mijn favoriete boeken maar ik ga zeker wachten op een vervolg met hopelijk meer antwoorden.

Deze recensie is geschreven door Hanne Hoydonckx, 15 jaar scholier aan het PIUS X College te Tessenderloo

BZRK / Michael Grant / vertaald door Mariëtte van Gelder / Uitgeverij Van Goor / 2012 / 352 pag. / ISBN 9789000312832