Erebos is een role playing game en immens populair. Iedereen heeft het gefluister in de gangen van school over deze game gehoord. Iedereen wil de game. Alleen kun je de game niet kopen, je moet hem krijgen van iemand die de game al speelt. Volgens Nick moet het een geweldige game zijn omdat zijn medescholieren er zelfs voor spijbelen. Bovendien is elke deelnemer aan de game gebonden aan strikte geheimhouding. Nick kan zijn geluk niet op wanneer hij de game eindelijk in handen krijgt. De geheimhouding vindt hij wat overdreven, maar als het bij de game hoort, wil hij zich er best aan houden.

Zodra Nick met het spel begint, is hij er aan verslaafd. Wanneer de game een duistere wending neemt en zelfs dingen over hem weet uit het echte leven, begint hij zijn vraagtekens bij het spel te krijgen. De game draagt hem op om een nieuwe gamer te kiezen. Nick mag niet zelf kiezen. Er zijn een aantal mensen die Erebos graag wil rekruteren. In het begin stapt Nick over zijn eigen bezwaren heen, maar wanneer de game hem opdraagt een moord te plegen, weigert hij. Nick wordt uit het spel gegooid. Alle medeleerlingen die Erebos nog wel spelen, mijden hem als de pest. Wanhopig probeert Nick terug te keren in de game. Wanneer dat niet lukt en de game hem laat weten dat een ongeluk zo gebeurd is, sluit Nick zich aan bij een groep die er achter probeert te komen wat de game wil. Wie staat op de dodenlijst van Erebos?

Erebos werd mij in handen gedrukt als huiswerk en voor mij was dit boek het beste huiswerk ooit. Het verhaal wordt vlot verteld en is verdeeld over hoofdstukken die zich afspelen in de game en hoofdstukken die zich afspelen in de echte wereld. Heel af en toe is er een korte alinea waarin Erebos zelf aan het woord is. Deze alinea’s maken het verhaal niet duidelijker, wel mysterieuzer.

Het originele aan Erebos vind ik de verwijzingen naar de Griekse mythologie. Nu hoef je niet meteen in de stress te schieten omdat je daar niet al te bekend mee bent. Want het boek laat zich ook prima lezen zonder dat je de Griekse mythologie kent. Ben je een weetjes junk, dan kun je het boek, net als ik, lezen met de laptop binnen handbereik. Zodat je elke Griekse naam kunt googelen. Tijdens deze speurtocht blijkt Erebos in heel Europa te leven. Op youtube vindt je veel trailers en er zijn meerdere landen die een Erebos FB-pagina hebben.

Heel goed wordt het dilemma van Nick in beeld gebracht. Het fijne van bij een selecte groep horen en deel hebben aan een geheim. Maar tot welke prijs wil je ergens bij horen? Nick merkt dat hij in het begin heel makkelijk over zijn eigen grenzen heen stapt. Grotendeels omdat hij de game wil blijven spelen. Daardoor komt hij uiteindelijk in conflict met zichzelf. Dit roept de vraag op: hoe ver zou je zelf gaan om je plek binnen een groep te behouden?