Illusionist tovert zijn assistente echt weg

Het zal je maar gebeuren als illusionist: tijdens de laatste show van het seizoen verdwijnt je assistente echt tijdens de verdwijntruc. Dit is precies wat de bekendste illusionist van Nederland overkomt, Will Freedom laat zijn assistente Paulette verdwijnen. En krijgt haar niet terug getoverd. Will snapt er niks van, hoe kan iemand hem nou voor de gek houden? Ook de politie vertrouwd het niet en de roddelbladen zitten achter hem aan. En dan wordt Paulette dood gevonden in het bos en Will is de enige verdachte.

Volmaakte verdwijning van Derwent Christmas is niet zomaar een detective, daarvoor zit het namelijk veel te goed in elkaar. Je leest niet alleen het verhaal van de verdwijning van Paulette, maar ook hoe Will illusionist werd. Dit tweede verhaal zorgt er voor dat het boek geen gewone detective is. Je leest hoe moeilijk Will het soms had maar ook hoe hij groot is geworden met zijn Paulette. In eerste instantie lijken de twee verhalen los van elkaar te lopen. Maar het verleden blijkt heel veel met de verdwijning te maken te hebben. Will eiste namelijk dat zijn assistente alles voor hem en het grote succes over zou hebben. En dat kan soms heel erg zwaar zijn.

Will Freedom is niet echt een hoofdpersoon om van te houden. Hij is absoluut niet vriendelijk, geeft niet om andere mensen en is totaal geobsedeerd door illusies en het succes dat hij daarmee heeft. Dat iemand hem te slim is afgeweest kan hij dan ook totaal niet hebben. Doordat het boek vanuit hem is geschreven wordt je mee getrokken in zijn obsessie met de verdwijning. Je gaat automatisch mee denken maar er worden weinig tips gegeven over hoe het in elkaar zit waardoor je het hele plot eigenlijk pas aan het einde door hebt, tegelijkertijd met Will. De weinige tips die er zijn liggen in het verleden, waardoor er steeds meer een verband ontstaat tussen de twee verhaallijnen.

Volmaakte verdwijning is dus zeker een goede detective en nog wel meer dan dat. Door de tweede verhaallijn komt er veel diepte in en wordt je meegezogen in de obsessies van Will Freedom. Maar het sterkste van het boek is het plot, maar daar ga ik natuurlijk niks over verklappen…

Volmaakte verdwijning / Derwent Christmas / Uitgeverij Nieuw Amsterdam / 2011 /224 pag. / ISBN  9789046810361