Gemma is kwaad omdat haar moeder haar niet naar Engeland wil laten gaan. Gemma is zelfs zo kwaad dat ze haar moeder achterlaat op de markt en haar dood wenst. Nog geen uur later is haar moeder dood. Gemma is getuige van haar dood, zowel in een visioen als in het echt.

Gemma wordt naar Engeland gestuurd, naar de kostschool Spence. Engeland is absoluut niet wat Gemma zich er van voorgesteld heeft en na het visioen waarin ze haar moeder zag sterven, blijft ze visioenen krijgen. Alsof dat niet erg genoeg is, blijkt ook een stukje India haar te zijn gevolgd, in de vorm van Kartik, een jongeman die Gemma in de gaten houdt  en een raadselachtige waarschuwing geeft.

Gemma heeft geen idee wat ze met dit alles aan moet en probeert dan ook een zo gewoon mogelijk leven op te bouwen. Ze sluit vriendschap met Pippa, Felicity en Ann. Wanneer Gemma een oud dagboek vindt en de meisjes dit aan elkaar voorlezen, verandert hun leven voorgoed. Ze leren een andere wereld kennen, die veel mooier lijkt dan de wereld van Spence. Alleen is niet alles wat het lijkt. Aan de ontdekking van deze nieuwe wereld hangt een hoge prijs.

In deel 2 wordt Gemma’s verhaal wat duisterder. Ze moet het opnemen tegen duistere krachten maar weet niet hoe en wie ze wel of niet kan vertrouwen. In dit deel wordt Gemma ook verliefd, wat haar leven er niet eenvoudiger op maakt. Steeds meer ontdekt Gemma over de Orde en de andere wereld. Alleen maakt dit de dingen absoluut niet duidelijker. Dit deel is extra spannend omdat Gemma familieproblemen heeft, Kartik er een dubbele agenda op na lijkt te houden en de motieven van de mensen die aan Gemma’s kant horen te staan ook niet zuiver blijken. Wie kan Gemma nog vertrouwen?

Op naar deel 3!

Wat me het eerste opviel aan de boeken in de serie Gemma Doyle zijn de kaften. Deze spraken me niet aan en het heeft dan ook even geduurd voordat ik de serie mee naar huis nam. En gelukkig maar dat ik dat deed, want onder deze wat saaie en zweverige kaften schuilt een spannend verhaal.

In deel 1 wordt je meteen het India van eind 1800 ingezogen. Ik had gehoopt dat het hele verhaal zich hier af zou spelen, maar dat bleek niet het geval. Dat is ook een van de weinige minpunten aan dit verhaal. Voor mij voelde het logischer om het hele verhaal in India te laten spelen omdat het, zeker in die tijd, een land vol mysterie was.

Het verhaal wordt vlot verteld en de cliffhangers geven er nog een extra heftige spin aan. De spanning wordt opgebouwd door actiemomenten en door mysterieuze invloeden, zonder dat het boek ergens zweverig wordt. Deze mix zorgt er voor dat je aandacht geen moment verslapt. Knap beschreven is ook dat je je bij de mensen die Gemma tegenkomt steeds afvraagt of ze aan haar kant staan of dat ze dit faken. Soms wantrouw of vertrouw je de verkeerde persoon.