“Vrijwel alles wat je wilt weten, heeft met het meisje te maken. Nee, dit is geen verhaal van liefde. Dit is het getuigschrift van een obsessie. Alles wat je nu zult lezen, is de herinnering aan Ego Faber en zijn verschrikkelijke muze, Zara. En ook ik speel in deze geschiedenis een rol, want ben ik niet degene die Ego Faber de dood in heeft gejaagd?”
Deze tekst kan je lezen in het boek en op de achterflap en maakte mij zeer nieuwsgierig naar het verhaal. Het boek begint met het eind, de begrafenis van Ego Faber. Ondanks dat alles om hem draait lees je door de ogen van iemand anders. Je ziet alles door de ogen van zijn vriend (wiens naam je nooit ontdekt) van het moment dat ze elkaar leren kennen tot de begrafenis.
Ego Faber is een ietwat vreemde jongen, hij kleedt zichzelf helemaal in het zwart wat ieders aandacht trekt. Zodra je Ego ziet ben je dol op hem. Dit is ook zo voor het hoofdpersonage, ze ontmoeten elkaar op de trein richting Amsterdam waar Ego een hele filosofische uitleg geeft over de aanslagen die net gebeurt zijn in Amerika. Na deze ontmoeting is het even rustig tot ze contact zoeken met elkaar. Vanaf dat moment worden ze vrienden en leven van de drank, seks en drugs. Samen met Ego’s andere vriend Rein gaan ze elke dag op stap tot vroeg in de ochtend.
Dan ontmoet het hoofdpersonage een meisje en wordt tot over zijn oren verliefd. Hij wil niks liever dan een relatie met haar, maar dan gebeurt het ergste mogelijk. Ze begint een relatie met Ego. Het hoofdpersonage probeert zijn gevoelens te onderdrukken wat niet even simpel is. Zeker niet nadat Ego het ontdekt, er komt een ruzie en sinds dat moment wonen ze niet meer samen. Hun vriendschap is niet meer hetzelfde, en Ego ook niet. Zijn vrienden en Zara schrikken dan ook wanneer hij opeens het leger in wil en in Afghanistan naar de oorlog wil. Ondanks hun pogingen kunnen ze hem niet tegenhouden. Op zijn laatste dag in het oorlogsgebied komt er dan een eind aan het zware leven van Ego Faber. En tegelijk voelt het voor zijn vrienden alsof ook hun leven beëindigd is.
In het boek staan soms nogal moeilijke woorden, een beetje filosofisch, waar je eens goed over moet nadenken. Er spelen zich ook echt gebeurde feitelijkheden af zoals de aanslagen in Amerika en daar wordt dan ook echt over nagedacht. Dit vond ik wel tof aan het boek, over sommige dingen had ik nog niet zo nagedacht. Het was wel een zwaar boek vond ik, niet om even tussendoor te lezen. Ik vond wel dat het leven van Ego leuk mysterieus en ook wel realistisch was. Een geslaagd debuutroman voor Maurice Seleky volgens mij.
Deze recensie is geschreven door Hanne Hoydonckx, 16 jaar, scholier aan het Pius X College te Tessenderloo
Ego Faber / Maurice Seleky / Uitgeverij Anthos / 2010 / 215 pag. / ISBN 9789041414137