March 7, 2018

Het is 1620. Antonie van Dyck leeft in het welvarende Antwerpen. Zijn grote schilderstalent wordt al vroeg opgemerkt door de beroemde schilder Peter Paul Rubens. In het atelier van Rubens ontwikkelt Van Dyck zich tot een van de meest vermaarde schilders van Antwerpen. Maar hij staat op het punt om zijn leermeester, mentor en in zekere zin de vaderfiguur aan wie hij zijn ontwikkeling grotendeels dankt, te vertellen dat hij afscheid van hem neemt. Halsoverkop vertrekt Antonie van Dyck naar Londen, om aan het hof van King James te schilderen. Wat heeft hem bewogen om deze rigoureuze beslissing te nemen, net toen hij samen met Rubens aan een eervolle opdracht werkte, die hem veel naamsbekendheid zou gaan opleveren?

De historische romans van Ambo│Anthos hebben allemaal een mooie kaft met reliëf. Op de voorkant van Felle Streken staat een portret van Antonie van Dyck. Dit schilderij wordt traditioneel aan Peter Paul Rubens toegeschreven, maar veel specialisten beweren dat het om een zelfportret van Van Dyck gaat. De mooie kaft en het feit dat het zo goed past bij het verhaal, is direct een pluspunt.

Het verhaal geeft een realistische kijk op het leven in de 17e eeuw. Het zal de lezer opvallen dat er veel aandacht is geschonken aan het beschrijven van de sfeer en de personages. Het personage Antonie van Dyck komt niet over als een warm, fijn persoon, waardoor het lastig is om medeleven te voelen voor zijn situatie. De zus van Antonie, Susanna, verwoordt in haar gesprekken met hem eigenlijk de gedachten van de lezer over Antonie. Hierdoor voelt het alsof Antonie eindelijk een eerlijk oordeel over zichzelf krijgt te horen.  De lezer blijft daardoor toch verzadigd achter na het lezen van Felle Streken.

Tenslotte geeft schrijfster Brenda Meuleman de historische feiten over Antonie van Dyck. Ze vertelt, nadat het  verhaal is geëindigd, de historische achtergrond achter het verhaal Felle Streken. Het is voor de lezer een mooie toevoeging om te lezen hoe de schrijfster de historische feiten heeft gebruikt om een levendige roman te schrijven. Het plotselinge vertrek van Van Dyck naar Engeland is een echte gebeurtenis en het diende als leidraad voor het verhaal Felle Streken.

Het wisselende perspectief en de pakkende schrijfstijl zorgen ervoor dat de lezer geneigd blijft om door te lezen. Felle streken is een mooie roman die realistisch beeld geeft van het leven in de 17e eeuw. Het boek is een echte aanrader voor historie en kunstgeschiedenis liefhebbers!

‘De historicus vertelt wat er is gebeurd.

De schrijver vertelt hoe het voelde.’ – E.L. Doctorow



Hoi! Ik ben Maaike, zestien jaar en ik ga naar




6




VWO.










Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Tijdens het reizen naar wedstrijden of trainingen vind ik het heerlijk om een boek te lezen. Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten.

Felle streken/Brenda Meuleman/Ambo│ Anthos Uitgeverij/2017/265 blz./ISBN 978 90 263 4085 7