October 16, 2019

In 1987, wanneer het einde van de Koude Oorlog nadert, voert een 18-jarige piloot uit Hamburg het ondenkbare, het onmogelijke uit. Hij landt in een klein privé-sportvliegtuig op het midden van het Rode Plein in Rusland.

Jaren later ontmoet Johan Faber deze piloot genaamd Mathias Rust. Het verhaal in dit boek gaat dan ook over deze ontmoeting die plaatsvindt in Hamburg, een stad die op dat moment geteisterd wordt door aanslagen. Terwijl ze met elkaar optrekken probeert Faber te begrijpen waar de inspiratie en de motivatie van Rust vandaan kwamen om deze daad te verrichten. Op hetzelfde moment echter, denkt Rust natuurlijk na over waarom Faber dit wil weten. Dit leidt echter tot interessante gesprekken, gedachtestromen, gebeurtenissen en connecties.

Bij het zien van de cover van het boek was ik al snel geïnteresseerd. Toen ik de achterkant van het boek las, leek het mij direct interessant om te lezen. Niet enkel omwille van het historische aspect, maar ook de ontmoeting tussen de twee mannen en hoe het boek niet alleen beschreven werd als avonturenroman, maar ook als ‘psychologisch duel en innerlijke monoloog’, werd ik aangetrokken tot het lezen van De eenzame piloot. Het verhaal zelf echter, was in het begin licht verwarrend voor me, niet direct begrijpend door wiens ogen ik beleefde en van wie de gedachten waren die ik las. Later, na wat verder lezen, begreep ik dat het perspectief dat gehanteerd werd in het boek, niet dat van Faber was, maar dat van Mathias Rust, ‘de Kremlinvlieger’. Dit heeft een grote impact op de manier waarop men als lezer dit verhaal beleeft. De auteur, Johan Faber, heeft dit zeer goed uitgewerkt en met prachtige gedachtestromen en monologen die zich afspelen in het hoofd van de piloot bezorgt hij de lezer een unieke beleving door de ogen van een man waarbij de lezer zichzelf vragen stelt over Rust op een manier die anders nooit mogelijk was geweest.

Het boek is
naar mijn mening dus een aanrader, die de lezer een unieke beleving geeft van
een historische gebeurtenis en deze ook aan het denken zet over interessante
connecties in de wereldgeschiedenis en de geschiedenis van de vliegclub van
Hamburg.

Trailer van
het boek:

Ik ben
Hans, student Social Sciences aan de Vrije Universiteit Brussel. Ik hou van
creativiteit in literatuur en van onrealistische gebeurtenissen die zich in
onze wereld afspelen. Maar ik sta open voor elk boek, want los van genre of
eerste indruk kan een verhaal altijd geweldig zijn.

De eenzame piloot / Johan Faber / Uitgeverij Thomas Rap / 2018 / 272 blz. / ISBN 9789400405257

Het is april
1945. Het einde van de Tweede Wereldoorlog is een feit en de platgebombardeerde
Duitse steden moeten stilaan weer…