* De das (Meles meles

)

is een roofdier dat overdag verblijft in een netwerk van ondergrondse tunnels, dat een burcht wordt genoemd. ’s Nachts is dit roofdier actief en schuifelt rond op zoek naar prooi (bron: Wikipedia).

Elk jaar vindt er in de nacht van 5 op 6 november een mysterieuze verdwijning plaats. En hoewel de slachtoffers nooit terug worden gevonden, is het duidelijk dat zij niet meer in leven zijn. Dat bewijst het bloederige spoor dat vanuit de kelder onder de grond verdwijnt. Er sluipt iets de woning van het slachtoffer binnen . De media heeft ‘de dader’ als naam ‘de das’ gegeven.

Annika is uitgever, getrouwd en samen met haar man op zoek naar hun droomwoning. De enige voorwaarde die Annika heeft voor hun toekomstige woning is dat er geen kelder bij mag zijn. Dan komt de dag waarop de uitgeverij praktisch failliet is. De enige redding is om op korte termijn een bestseller te publiceren. Op een dag ligt er voor de deur van Annika’s kantoor een modderig manuscript met als titel ‘De Das’

‘De das’ is ingedeeld in 3 delen, die door de schrijver akten worden genoemd; Het manuscript, Het Huis en De Das. Het verhaal wordt in deze 3 akten vanuit diverse perspectieven geschreven, dat van Annika, Cecilia (de rechercheur de betrokken is bij het onderzoek naar de verdwijningen) en dat van ‘de Das’. Elk hoofdstuk begint met een stukje tekst uit het manuscript dat Annika heeft gevonden.


Vraag je je af hoe ik mijn slachtoffers kies? Hoe ik mij een weg naar binnen graaf, hoe ik door het dikke beton van de keldervloer breek? Wat ik met ze doe wanneer ik ze onder de grond heb gesleept?


Of

: Ben jij mijn volgende prooi?

De inhoud van deze stukjes tekst uit het manuscript wordt steeds griezeliger en geeft je een soort van angstig gevoel. Ze zijn dan ook direct aan jou, als lezer, gericht.

In het verhaal zijn diverse tijdsprongen, van het heden naar het verleden. Deze sprongen worden met behulp van een jaartal of dag aangegeven. Ze zorgen ervoor dat bepaalde situaties beter te begrijpen zijn. Door de korte hoofdstukken en de manier waarop ‘De Das’ is geschreven leest het boek makkelijk weg. Het is mijn nieuwsgierigheid die ervoor zorgde dat ik elke keer dacht om toch nog maar een hoofdstuk te lezen. Voordat je het weet ben je dan al op de helft van het boek. En hoewel je, als lezer, er vrij snel achter komt wie toch die das is, had ik tot op het laatste moment geen idee hoe het verhaal zou aflopen.

Dat ook de omslag van het boek perfect bij het verhaal past, begrijp je pas wanneer je het boek uit hebt gelezen. De afbeelding straalt iets angstigs maar ook veel eenzaamheid uit, naar mijn idee.

‘De Das’ is geen echt superspannend verhaal, maar zeker wel de moeite waard om te lezen. Er bekruipt je toch een soort van beangstigend gevoel dat er zich ondergronds van alles af kan spelen.


Mijn naam is Nathaniël en ik ben 19 jaar. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Doordat ik als recensent bij de Leesfabriek ben betrokken, heb ik de laatste tijd heel veel verschillende verhaalstijlen mogen lezen. En daardoor is mijn interessegebied ook veel groter geworden, maar echt spannende thrillers en fictie dat vind ik toch wel het fijnste om te lezen.  Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer

.

De Das / Fredrik Persson Winter / Vertaling Sophie Kuiper / Uitgeverij A.W. Bruna / 2022 / 398 blz. / ISBN 978400512993


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!