‘Volgens de Griekse mythe was Narcissus een jager die uitzonderlijk knap was en nogal een hoge dunk van zichzelf had. Het was zelfs zó erg dat hij iedereen afwees die probeerde om van hem te houden. Nemesis, de godin van de wraak, besloot om Narcissus te straffen. Ze lokte hem naar een poel, waarin hij zijn eigen spiegelbeeld kon zien. Hij werd krankzinnig verliefd op zichzelf en bleef naar zichzelf staren in het water tot hij stierf.’
Drie jaar na de verdwijning van de zusjes Tanner, staat Cass Tanner op de stoep bij haar moeder en stiefvader. Ze was al die tijd samen met haar zus vastgehouden op een eiland. De zaak heeft altijd bekend gestaan om het feit dat niemand wist wat er precies gebeurd was. Het was niet duidelijk of het om moord, zelfmoord, ontvoering of weglopen ging. Maar nu is Cass terug, met maar één doel: haar zus vinden. Ze stort haar hart uit bij forensisch psycholoog Abigail Winter. Ze vertelt over haar leven met een narcistische moeder, een maniakale stiefvader en een manipulatieve zus. Maar wie manipuleert wie?
Tijdens het lezen van het boek valt de lezer van de ene verbazing in de andere. De personages krijgen de tijd om zich te ontwikkelen. Elk hoofdstuk ontrafelt de lezer weer een stukje persoonlijkheid en de motieven achter de keuzes die de personages maken. Er worden subtiele aanwijzingen gegeven, maar het is nagenoeg onmogelijk om de uitkomst van het verhaal te voorspellen. De lezer wordt gedwongen om door te lezen, mede door het wisselend perspectief. Het verhaal wisselt van perspectief tussen de forensisch psycholoog Abigail Winter en Cassandra Tanner. Dit maakt dat de lezer van beide kanten inzicht krijgt, maar nooit het hele verhaal aanhoort.
‘Ik put altijd troost uit het feit dat ik snap hoe dingen zitten, ook al vind ik dat wat ik begrijp niet leuk.’
Schrijfster Wendy Walker is een advocate gespecialiseerd in familierecht. Het is voor de lezer duidelijk dat de ervaring met disfunctionele families ervoor heeft gezorgd dat Het Cassandra-effect erg authentiek en realistisch overkomt. Het verhaal belicht een onderwerp dat niet vaak voorkomt in een boek, namelijk narcisme. Hoofdpersoon forensisch psycholoog Winter heeft haar proefschrift over dit onderwerp geschreven en ze heeft persoonlijk ervaring met deze stoornis. Door deze informatie krijgt het verhaal meer diepgang dan een normale thriller.
Het Cassandra-effect is met recht een psychologische thriller. Het verhaal zit ingenieus in elkaar en het is erg origineel. De lezer wordt door de meeslepende schrijfstijl in het boek gezogen. Het Cassandra-effect is een verhaal dat je niet los zal laten!
Hoi! Ik ben Maaike, zestien jaar en ik ga naar
6
VWO.
Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Tijdens het reizen naar wedstrijden of trainingen vind ik het heerlijk om een boek te lezen. Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten.
Het Cassandra-effect/Wendy Walker/vertaling Anne Livestro /Uitgeverij HarperCollins/2017/316 blz./ISBN 978-94-027-0038-1