New Jersey, 1975. Uitgerekend tijdens een stroomuitval wordt Radar geboren. Als het licht weer aan gaat, schrikken de ouders, want Radar ziet er anders uit dan verwacht. Vanaf dit moment begint er dan ook een avontuurlijke ontdekkingstocht naar de herkomst van de ‘genezing’ van Radar. Dit boek laat je gelijk al naar andere werelden voeren waar het niet uitmaakt of iets nou wel of niet echt kan. Je kan geen genoeg van dit boek krijgen!
Radar, het kind van twee blanke ouders, blijkt tot ieders verbijstering zwart te zijn. Journalisten werpen zich op het verhaal, specialisten lopen af en aan, maar Radar blijft een medisch raadsel. Radars moeder, Charlene, is er van overtuigt dat Radar een ernstige huidziekte heeft en stelt alles in het werk om hem te genezen, tot afschuw van Radars vader. Het wordt een obsessie voor Charlene om de waarheid te vinden. Uiteindelijk brengt deze zoektocht hen in Noorwegen, waar ze de poppenspelersgroep, Kirkenesferda ontmoeten, die per ongeluk een uitvinding hebben gedaan die Radar zou kunnen genezen. Deze behandeling blijkt grote gevolgen te hebben. Zijn vader vindt er een levensdoel en sluit zich volledig af van zijn omgeving.
Na deze spannende zoektocht beland je opeens in deel twee van dit boek. In dit verhaal volg je twee broers in Bosnië in de Balkanoorlog en het vierde gedeelte van het boek bevind je je in het Cambodja van Pol Pot in 1953, waar je een jongen met een wonderlijke jeugd en geboorte tegenkomt. Het verhaal springt van de hak op de tak en Larsen moet heel wat kunstjes uithalen om de verschillende verhaallijnen met elkaar te verbinden.
Beide verhalen lijken niks met Radar te maken te hebben, behalve dat er aldoor mysterieuze houten poppetjes opduiken en dat er een optreden plaatsvindt door de poppenspelersgroep Kirkenesferda. Deze groep blijkt echter de rode draad in het verhaal te zijn. Vanaf 1944 heeft de groep nog maar vier voorstellingen gegeven, allemaal in oorlogs- en conflictgebieden. Hun doel is om met de voorstellingen de geschiedenis te veranderen. In het zesde gedeelte van het boek ligt New Jersey alweer door een wonderbaarlijke stroomstoring plat. De groep gaat deze keer op reis voor hun vijfde voorstelling naar Congo en deze keer nemen ze Radar mee in hun gezelschap. Ze gaan een angstaanjagend slotstuk te gemoed.
Het boek is een zeer dapper project van Larsen en ook zeker geslaagd. De verhalen lees je lekker vlot door en soms moest je even het boek naast je neerleggen om erover na te denken. Daarnaast wordt de tekst afgewisseld met tekeningen, plannen en krantenknipsels.
Ik ben Radar
overtreft mijn verwachtingen en is zeker een aanrader.
Ik ben Charlotte en ik zit op CSG Dingstede te Meppel. Ik werk nu al ongeveer twee jaar bij de Albert Heijn als vakkenvuller. Ik ben dol op lezen, omdat je dan even de dingen om je heen vergeet. Ik heb veel interesse in moordonderzoeken en horrorboeken, maar ik vind het ook leuk om over ‘standaard’ onderwerpen te lezen, zoals elfen en prinsessen. Fantasie speelt bij mij ook een grote rol. Daar kan namelijk alles in gebeuren. Zelf schrijf ik korte verhaaltjes over van alles en nog wat en doe ik graag mee met schrijfwedstrijden.
Ik ben Radar/Reif Larsen/vertaling Inger Limburg en Lucie van Rooijen/Uitgeverij Nieuw Amsterdam/2016/656 blz./ISBN: 9789046819753