Totale verveling

Deze cultclassic van Ellis had ik jaren geleden al eens gelezen. Het kwam weer op mijn leeslijst doordat ik het lied Hastío (Spaans voor verveling/vermoeidheid) hoorde. De tekst deed me meteen denken aan het boek

Minder dan niks

. Een mooie trigger om het boek te herlezen.

Minder dan niks

zou je net zo makkelijk  Het boek van de ultieme verveling kunnen noemen. Iedereen verveelt zich tijdens een hete, lange Kerstvakantie en probeert deze verveling te verdrijven met een drug en sekspartner naar keuze. Apathie en onverschillighei druipt van de pagina’s. ‘Whatever!’ was inde 80s nog geen gangbare uitdrukking, maar had net zo goed op elke pagina gezegd kunnen worden.

Student Clay gaat terug naar LA om de Kerst met familie en vrienden te vieren. Terwijl Clay aan de universiteit in New Hampshire een andere wereld leerde kennen, zijn zijn vrienden in het oude leventje van feestjes en drugs blijven hangen. Clay weet zich hier niet een echte houding meer in te geven en blijft daardoor meer een buitenstaander, een observant. De dagen lijken allemaal op elkaar en zijn gevuld met nietszeggende afspraken en verveling. Zijn ouders hebben nauwelijks tijd voor hem en ook zijn vrienden zijn drukker met van feestje naar feestje gaan dan met interesse in elkaar tonen. Clay is veel op zijn slaapkamer met MTV aan. Hier wordt hij echter onrustig van, dus switched hij naar een kanaal met tv-dominees. Verder rijdt hij doelloos door de stad en spreekt af met vrienden en zijn dealer, die de helft van de tijd niet op komt dagen, luistert naar de laatste roddels van wie het met wie doet, wie er te koop is en wie er anorexia heeft of een uit de hand gelopen drugsverslaving. Zelf is Clay ook geen onbekende van de cocaïne.

Julian, de beste vriend van Clay, gedraagt zich erg vreemd en ontwijkend, maar weet Clay wel te vinden wanneer hij geld nodig heeft. Clay wil weten waar Julian zo’n groot bedrag voor nodig heeft, maar Julian probeert hem een smoes op de mouw te spelden. Wanneer Clay hier geen genoegen mee neemt, laat Julian zien waarom hij geld nodig heeft. De reden is veel rauwer dan Clay vermoed had.

Naast Julian duikt ook Blair regelmatig op. Ze is de ex van Clay. Het ene moment wil ze hem mee haar bed in slepen, het volgende moment negeert ze hem volledig. Ondanks dat Clay geen interesse meer in Blair heeft, heft hij toch seks met har.

Meegesleurd in zijn oude leven dat eigenlijk niet meer past, telt Clay de dagen af dat hij terug kan naar New Hampshire. Blijft de vraag of hij uiteindelijk zal ontsnappen aan het leven waarin hij alleen nog maar een passerende observant is.

Ondanks dat elke dag dezelfde apathische routine heeft, verveelt het verhaal geen moment. Je vraagt je wel met enige regelmaat af of het nog erger kan en hoe het mogelijk is dat mensen zo afstompen en onverschillig zijn. Zo onverschillig dat ze op toiletmuren kalken dat iemand die ze kennen voor drugs met je naar huis gaat of je nu man of vrouw bent, dat ze het hilarisch vinden om een snuff movie te kijken en dat ze zonder verblikken of verblozen een 12-jarige verkrachten.

Een van de personages in het boek geeft indirect antwoord op deze vraag: Als je iets wilt hebben, dan heb je het recht het te pakken. Als je iets wilt doen, dan heb je het recht om het te doen.

Voor de liefhebbers van een soundtrack bij hun boek, op deze link vind je Hastío

https://soundcloud.com/#godscabaret/hastio


Minder dan niks – Bret Easton Ellis