November 22, 2013

Mag ik hem nog een keer lezen? Nu, meteen?

De Test

, wat een boek. Geen idee waar ik moet beginnen met vertellen. Ik begin maar gewoon bij het begin; waar alles begon.

Cia Vale woont in Vijf Meren, een van de kolonies van de Verenigde Gemenebest, gelegen in de woestenij van wat vroeger Amerika was. Vijf Meren is de kleinste kolonie met maar iets meer dan negenhonderd inwoners. Wanneer het eindelijk de grote dag is, de dag dat Cia klaar is met school en echt ‘volwassen’ verklaard wordt door de magistraat, is Cia op van de zenuwen. Vandaag is een belangrijke dag, want ook wordt bekend gemaakt wie van de leerlingen mag gaan meedoen aan De Test. De Test die bepaalt of je uiteindelijk mag gaan studeren aan de Universiteit en daarmee een goede opleiding krijgt om een van de leiders van de Verenigde Gemenebest te worden. Natuurlijk wil Cia graag studeren aan de Universiteit, ze zit er niet op te wachten om net als haar broers haar vader te gaan helpen met zijn landbouwbezigheden.

De wereld waar het verhaal zich afspeelt is anders dan het onze. Het is eigenlijk een gevolg van het onze. Alles is verwoest, door bommen ligt Amerika in puin. Maar ook het water, de bodem en de lucht zijn vernietigd door de vele vervuilde gassen die wij gebruiken. Dit is heel interessant aan het boek, het is erg geloofwaardig geschreven. Het enige waar de inwoners van Vijf Meren zich mee bezig houdt is alles weer een beetje op orde te krijgen, om de gebieden weer bewoonbaar te maken.

Wanneer Cia samen met nog een paar leerlingen uit Vijf Meren richting Tosu City gaat, de hoofdstad, om de Test af te leggen voelt ze zich naar. Haar vader, die als een van de weinige ook heeft gestudeerd aan de Universiteit, heeft na al die jaren eindelijk iets losgelaten over de Test. De conclusie was, dat niets is wat het lijkt. Maar ook dat hij zijn ouders, Cia’s opa en oma, nooit meer heeft gezien sindsdien.

Cia is zich bewust van de gevaren; vooral nu haar vader haar gewaarschuwd had niks of niemand te vertrouwen. Meer kon hij haar niet vertellen, omdat hij het niet meer wist. Het enige wat hij zich herinnerd aan en van de Test zijn de vreselijke dromen die hem nog elke nacht lastigvallen.

Wanneer de Test dan echt begint, Cia vrienden maakt en door heeft dat ze nu ze is begonnen niet meer weg kan wordt het een zinderend spannend verhaal. Het lijkt een vrij simpel verhaal in het begin, maar niets is wat het lijkt. Kennis blijkt niet de enige factor te zijn waar je als toekomstig leider moet voldoen. Daar komt Cia maar al te snel achter.


De Test

doet denken aan

De Hongerspelen

, maar dat is voor mij juist de reden geweest om het boek te gaan lezen. Een geweldig genre waar echt alles in voorkomt, ruzie, complotten en zelfs een beetje liefde. Voor mij was het het ultieme boek en heb hem dan ook in één dag uitgelezen. Een ongelofelijke aanrader!

De Test / Joelle Charbonneau / Vertaling door Carolien Metaal / Karakter Uitgevers / 2013 / 384 pag. / ISBN: 9789045204451