Alexandra is een zakenvrouw die met veel plezier haar leven wijdt aan haar job. Wanneer haar vriendinnen allemaal aan kinderen beginnen en haar man Maarten, lichtelijk zijn kinderwens opdringt, zwicht ze onder de druk en besluiten ze samen om ook een kindje op de wereld te zetten. Vanaf het moment dat Max het levenslicht ziet, lijkt het geluk Alexandra de rug toegekeerd te hebben. Haar seksistische schoonvader en collega’s verwachten dat ze halftijds gaat werken, Max lijkt de dag en de nacht te verwisselen en zag ze Maarten nu net met een blondine in de auto zitten? Dan staat de echte hel haar nog te wachten… Alexandra wordt wakker in een onbekende wagen en wordt vervolgens in een met zuignappen beklede kamer opgesloten waarom ze daar zit, wat haar te wachten staat en wie Julius is, is haar een compleet raadsel.

Demi’s leven staat op z’n kop wanneer de uitslag van de zwangerschapstest tot haar doordringt, ze is zwanger. Met haar 16 jaar en een prille relatie is de timing niet ideaal. Ze besluit het kindje te aborteren, maar voor ze de daad bij het woord kan voegen, wordt ze net als Alexandra ontvoerd. De twee vrouwen bouwen beetje bij beetje een vertrouwensband op, al stellen manipulaties, ontsnappingspogingen en de papegaaienkooi hen erg op de proef. Langzaam vallen alle puzzelstukken samen, de vrouwen komen te weten wat ze gemeen hebben en wat het lugubere plan van hun ontvoerders inhoudt.

Ik vind dat er geen enkel saai moment voorkomt in dit boek. Als we niet in spanning zitten over wat de ontvoerder nu weer gaat ondernemen dan zitten we wel op het puntje van onze stoel wat er in het verleden van de slachtoffers is gebeurd. De verschillende vertelperspectieven zorgen voor een leuke afwisseling en drijft ook de spanning op. In eerste instantie kan je de verhaallijnen niet zo goed met elkaar verbinden, maar in het laatste kwart van het boek komen we enkele onverwachte relaties te weten tussen personages waardoor alles in z’n plooi valt.

Er zijn zeker een aantal dingen die ik niet zag aankomen, maar jammer genoeg was ik niet erg verrast bij de onthulling van de ontvoerders. Desondanks heeft deze thriller mij erg gesmaakt. Het boek is geschikt voor een publiek met redelijk gevoelige ogen: afranselingen of expliciete scènes komen niet echt voor. Het fragment waarin het plan dat de ontvoerders hebben met Demi aan het licht komt deed mij heel erg denken aan de film ‘don’t breath’. Als dit boek je gesmaakt heeft zou ik de film ook zeker aanraden, al is de film naar mijn mening nog een tikkeltje angstaanjagender. Voor aanvang van het boek was ik heel erg benieuwd wat de vogelkooi op de kaft van het boek met het verhaal te maken ging hebben. Ik kwam al snel te weten dat die de ‘papegaaienkooi’ voorstelde. Het liedje in de papegaaienkooi teleporteerde mij terug naar mijn kindertijd en maakte ook duidelijk dat het boek door een Nederlandstalige auteur is neergepend.

In het boek heb ik op een bepaald moment iets grappigs opgemerkt, ook al denk ik niet dat het met opzet was gedaan. Op een paar pagina’s tijd kwamen er wel heel veel poep-gerelateerde woorden voor: Trots dat ik hem dit ‘foefje’ uit kon leggen, Naar het monster staren dat bezig was mijn broertje of zusje uit te ‘poepen’, Ik haal de mobiel uit mijn ‘kontzak’. Leuke zoektocht voor de toekomstige lezers 🙂

De schrijfster zit er zeker niet om verlegen om taboes ter sprake te brengen, abortus, alcoholmisbruik, het verlies van een kind en de schuldgevoelens die hierbij komen kijken kwamen uitvoerig aan bod. Ik vind het zeker fijn als er psychologie en maatschappelijke problemen voorkomen in een boek.

‘Onbreekbaar’ is een thriller met diepgang en een goed uitgewerkt script. De verschillende verhaallijnen zorgen enerzijds dat je als lezer hard meeleeft met de ontvoerde vrouwen en dat je anderzijds het motief van de ontvoerder leert bergrijpen.


Ik ben Anouk en al dertien jaar verknocht aan boeken (ik ben nu 19 jaar oud). Ik zou mezelf niet als een moeilijke lezer omschrijven, veel onderwerpen kunnen mij namelijk bekoren: oorlogs-, science-fiction-, geschiedenis-, romantische boeken,… Zowat alles wat ik in mijn schoot krijg geworpen gebruik ik dus als leesvoer.

Onbreekbaar / Marieke Damen / Uitgeverij Harpercollins / 2022 / 366 blz. / ISBN 978 94 027 0956 8