De belofte is een leuk young adult verhaal dat is uitgegeven door uitgeverij Van Goor. Het boek is uit 2022 en telt een 100-tal pagina’s. Door de korte hoofdstukken en de vlotte schrijfstijl van Saskia Mouissie vlieg je zo doorheen het boek.

Douwe is op jonge leeftijd zijn vader verloren in een verkeersongeval. Wanneer Douwe op 15-jarige leeftijd, twaalf jaar na het overlijden, aan zijn moeder vraagt precies gebeurt is doet zij hier heel vaag over. De moeder van Douwe wil niet in het verleden blijven hangen en kijkt vooral naar de toekomst. Zeker nu zij net getrouwd is met haar nieuwe vriend Henk. Wanneer Douwe samen met zijn moeder intrekt bij Henk maakt hij kennis met zijn strenge stiefpapa met een massa aan regeltjes.

Hoe langer Douwe bij zijn nieuw samengesteld gezin woont hoe meer hij begint te piekeren over zijn eigen vader. Waarom wil niemand praten over zijn vader? Waarom vertelt niemand hem de waarheid over wat er echt gebeurt is? Iedereen vertelt hem andere verhalen. Wie moet hij nog geloven?

Gelukkig heeft Douwe veel aan zijn beste vriend Tjibbe. Samen zijn ze stiekem een boot aan het opknappen om samen de waddentocht te gaan zeilen. De waddentocht is een zeiltocht die zijn vader lang geleden uitgestippeld heeft samen met zijn broer Sjoerd.

Tijdens het verhaal komen we in aanraking met vier hoofdpersonages. Enerzijds hebben we Douwe de zoon van de overleden matroos. De lezer leest het hele verhaal vanuit het perspectief van deze tiener. Zo leren we ook nog Tjibbe, de moeder van Douwe en Sjoerd kennen. Tijdens het verhaal is het leuk dat Tjibbe en Douwe zoveel steun aan elkaar hebben. Samen gaan ze op avontuur en hierdoor kan Douwe zijn gedachten verzetten. Zij kunnen het samen goed vinden en kunnen goed praten met elkaar.

De belofte is een ontroerend verhaal over vriendschap, verlies en opzoek gaan naar de waarheid. Saskia heeft een hele vlotte schrijfstijl waardoor je zo door het verhaal vliegt. De nieuwsgierigheid van de lezer wordt vanaf de eerste bladzijde aangehouden. Ik wil in de toekomst zeker nog boeken van deze hand lezen.

Saskia laat op korte tijd zoveel gebeurtenissen plaatsvinden dat ik volledig in het verhaal gezogen werd. Ondanks dat het boek maar 100 pagina’s telde was de verhaallijn goed uitgedacht was het verhaal mooi afgerond. Ik als lezer bleef niet met vragen zitten.

De belofte / Saskia Mouissie  / Van Goor (Best of YA XS) / 2022 / 101 blz. / ISBN 978 90 003 8316 0


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!