Lisa Gardner is geen onbekende in het crime thriller genre. Met

Niet verder vertellen

schreef ze het tiende (in het Nederlands vertaalde) deel met rechercheur D.D. Warren en haar team.

Zelf ben ik geen fervente thriller lezer. Dus dit was mijn eerste verhaal over rechercheur Warren, in een genre wat out-of-the-box voor mij.

Het verhaal begint bij de zwangere Evie. Wanneer ze thuiskomt vindt ze haar man, Conrad Carter, met drie schotwonden in zijn lichaam en de computer twaalf keer beschoten. Niet veel later arriveert de politie en wordt Evie natuurlijk hoofdverdachte nummer één. Het is de taak van brigadier D.D. Warren om te achterhalen wat er werkelijk gebeurd is.

In een tweede verhaallijn volgen we Flora Dane. Fans van Lisa Gardner zullen haar herkennen als vertrouwelijke informant van rechercheur Darren. Zij verneemt de moordzaak in het nieuws en herkent het slachtoffer. Zelf is Flora ook een slachtoffer dat jaren geleden gevangen werd gehouden door Jacob Ness. Ness en Carter kenden elkaar en Flora wilt kost wat kost de waarheid mee helpen achterhalen om hun link verder uit te zoeken en om haar eigen verleden achter zich te kunnen laten.

Ik las nog geen eerdere boeken over D.D. Warren, maar dat stoorde totaal niet in dit verhaal. Gardner geeft je voldoende informatie om mee te kunnen en tenslotte gaat het in elk boek weer over een nieuwe case die opgelost moet worden.

Ik had erg te doen met de zwangere Evie. Als lezer weet je al dat ze onschuldig is, aangezien we de ontdekking van haar dode man al vanop pagina één kunnen meevolgen. De andere personages in het verhaal geloven echter nog niet in die onschuld. Dat Evie in verwachting is, maakte dat ik extra medelijden voor haar voelde. En dus net zoals haar op het puntje van mijn stoel zat om er maar voor te zorgen dat haar onschuld bewezen werd.

De auteur weet interessante personages neer te zetten. Ze zorgt voor sprekende beschrijvingen waarbij we de angsten en emoties van de personages echt mee kunnen voelen. We volgen het verhaal vanuit het perspectief van Evie, D.D. Warren en Flora. Ook al voegen ze elk hun eigen beetje informatie toe aan het verhaal, toch blijft het verloop mysterieus. Gardner maakte het de lezers niet gemakkelijk om de dader te ontmaskeren. Er zijn linken naar oude zaken en lezers worden meerdere keren op het verkeerde been gezet. Ook de parallelle verhaallijn met het verleden van Flora Dane zorgt voor een extra dieptegang in het verhaal.

Zelf had ik het einde totaal niet kunnen voorspellen. Hoe alle puzzelstukjes in elkaar gaan vallen blijft onzeker tot de ontknoping. Het is fijn om als lezer zo mee te kunnen speuren en na te denken hoe het verhaal zou kunnen aflopen. Dat houdt de spanning er ook in, niet door bloederige nieuwe gebeurtenissen, maar wel doordat je mee wil speuren en uit nieuwsgierigheid naar de ontknoping.

Ik begrijp nu waarom Lisa Gardner een bestseller auteur in het misdaadgenre is. Ze weet de spanning er goed in te houden, lezers op het verkeerde been te zetten, op het juiste moment een beetje informatie te lossen en voor briljante ontknopingen te zorgen.

Niet verder vertellen / Lisa Gardner / Uitgeverij Cargo / Vertaling Els Franci-Ekeler / 2020 / 446 blz. / ISBN 9789403187600


Anna:

Ik woon en werk in Lokeren als zelfstandig pediatrisch kinesitherapeute. Alhoewel ik een trage lezer of ‘slowreader’ ben, heb ik wel altijd een boek bij me. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je echt kan meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laat liggen. Samen met De Leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen!