Ren, Rose, Ren

is het nieuwe boek van James Patterson en samen geschreven met country legende Dolly Parton. Alleen daarom wilde ik het boek al graag lezen. Mijn moeder was altijd groot fan van Dolly en die liefde heb ik overgenomen. Van James Patterson weet ik dat hij voornamelijk mysterie boeken schrijft en ik was ontzettend benieuwd hoe deze samenwerking zou uitpakken.


Ren, Rose, Ren

vertelt het verhaal van AnnieLee Keyes die een nieuwe toekomst zoekt in Nashville, het hart van de countrymuziek. Daar valt ze voor de mysterieuze Ethan en ontmoet ze country legende Ruthanna Ryder, die zich over haar ontfermt. Het talent van AnnieLee is ongekend, haar liedjes vertellen haar levensverhaal en haar ster rijst snel. Maar kan ze de monsters uit haar verleden zo snel ontvluchten?

Ik zou willen zeggen dat de invloed van Dolly Parton goed te lezen is in het boek en anders kon James Patterson haar geest goed aanvoelen. Het lijkt een navertelling van de serie Nashville, met een paar donkere twists in het verhaal – een jonge vrouw komt naar Nashville zonder geld, moet het zien te maken en gebruikt haar prachtige stem en een heleboel werk om rond te komen.

Het boek leest snel weg en ik kon niet wachten om de liedjes uit het boek ook echt te beluisteren. Deze zijn opgenomen door Dolly Parton en waren, uiteraard, geweldig om te luisteren. Vooral tijdens het lezen van het boek heb ik het album grijsgedraaid. Toch denk ik dat wanneer je geen Dolly fan bent dat je het boek niet altijd even leuk gaat vinden, het verhaal zelf is niet alles en mist op sommige momenten net het punt. Het verhaal gaat 95% over een artieste die het waar wil maken in Nashville en de overige 5% is thriller/mysterie. Het probleem is dan ook dat het ‘hoofdverhaal’ net dat stukje mist om het geweldig te maken en dus iets anders nodig heeft om dat toe te voegen. Tegelijkertijd is het thriller stuk super cliché en is het, het net niet. Het voelde alsof ze het op het einde nog toegevoegd hebben om de spanning toe te voegen. Dat vind ik erg jammer.

Het verhaal heeft een klein stukje romantiek, maar voornamelijk drama. Het verhaal neemt je wel goed mee en ik wilde echt weten van wie en waarvan AnnieLee probeerde weg te komen. Ik vond vooral de bijpersonages zoals Ruthanna, de gepensioneerde Queen of Country Music, en Ethan Blake, een voormalig legerkapitein, part-time bartender en muzikant, het leukst. Ik ben op een gegeven moment overgestapt op het audiobook van de originele versie en dat maakte een wereld van verschil. Het was geweldig en ik kon niet stoppen met luisteren. Wat zeker meehielp was dat Dolly een van de stemmen ingesproken heeft.


Ren, Rose, Ren

is het eerste boek van Dolly Parton met James Patterson. Het heeft drie hoofdpersonen die alle drie hun eigen geheimen hebben. Wellicht komt de waarheid naar buiten, maar wat gaat er dan gebeuren? Voor de lezer blijft het spannend en wil je doorlezen, vooral omdat het lekker wegleest. Wat voor mij het boek maakte waren zowel het speciaal opgenomen album door Dolly Parton en het audiobook. Anders weet ik niet of ik het boek zo leuk zou hebben gevonden als nu.


Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 32 jaar, Social Worker en een ware boekendraak. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daphne.elianne

Ren, Rose, Ren / Dolly Parton & James Patterson/ Vertaling Louise Koopman & Anne-Marie Vervelde / Uitgeverij Nieuw Amsterdam / 2022 / 368 blz. / ISBN 978 904 6829 592


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!