In het dorp Beek dat, vlakbij Nijmegen, in Gelderland ligt wonen normale mensen in gezinsverband in gewone huizen. Bewoners gaan naar school, hun werk en alles wat elke Nederlandse burger doet. Het grote verschil tussen de ‘gewone’ Nederlander is dat de bewoners van Beek niet té ver of té lang verwijderd kunnen zijn vanaf het dorp. Gebeurt dat wel, dan heeft dat ernstige gevolgen. En dat alles komt door Katharina van Wyler, die in het jaar 1666 in Beek terechtgesteld is. Sinds dat moment is het dorp behekst door deze Wylerheks.

Vanuit de alwetende verteller lees je hoe bijvoorbeeld het leven van zo’n gewoon gezin bestaande uit vader, moeder en 2 zoons verloopt. Net als vele andere gezinnen is dit gezin De Graaf inmiddels wel gewend aan het verschijnsel van Katherina. Deze heks volgt over het algemeen een bekend patroon waar en wanneer zij verschijnt. En dat wordt weer geregistreerd in HEX, een software programma met app. Bewoners kunnen zo de tijd en plaats waar Katherina is doorgeven. Op deze manier wordt de Wylerheks constant in de gaten gehouden. De laatste decennia zijn er weinig ernstige gebeurtenissen voorgevallen en dat komt, volgens de bewoners, omdat de ogen en mond van Katharina zijn dichtgenaaid. Zo kan zij haar boze oog niet op de inwoners richten en komt er uit haar mond slechts gefluister. Maar juist dit gefluister kan mensen tot wanhoop brengen. Het is dus belangrijk om niet té dicht in de buurt van de heks te komen. Ook is het verboden om de buitenwereld over de Wylerheks te vertellen, omdat dit ook weleens verkeerd kan aflopen. Een geïsoleerd dorp met inwoners die constant op hun hoede zijn.

Het begin van het verhaal kwam heel verwarrend op mij over. Veel informatie die ik niet zo snel kon plaatsen en dat was precies ook de bedoeling van de schrijver. Het prikkelen van de nieuwsgierigheid om toch nog maar wat verder te lezen. Beetje bij beetje wordt je langzaam het verhaal in gezogen. En hoewel natuurlijk fictie, voelt het allemaal wel heel echt. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in 2012 maar dat zou net zo goed in de tegenwoordige tijd (2022) kunnen zijn. Dat komt door een vriendenclubje met onder andere Timo de Graaf, dat het zat is om onder de strenge omstandigheden te leven en allerlei experimenten met Katherina aan het uitvoeren is. Zij bloggen erop los en willen viral gaan met video’s van de Wylerheks. Zo hebben ze bijvoorbeeld een website OYE (Open Your Eyes) om de misstanden van Beek te delen met de buitenwereld. Het lezen van

HEX

geeft je een soort van beangstigend gevoel, maar tegelijkertijd kun je het ook niet naast je neerleggen.

Er is een ‘echte’ OYE
is. Daar lees je de teksten die Timo voor deze website heeft geschreven. Ook is er een
waar iemand de omstandigheden in Beek beschrijft.

Er zijn meerdere hoofdpersonen in HEX en vanuit elk van hun perspectief lees je hoe zij met de aanwezigheid van Katherina omgaan. Het boek, dat ik heb gelezen, is een aangepaste derde versie van het oorspronkelijke boek. Het tweede boek is de Amerikaanse versie van het verhaal, waar dezelfde gebeurtenissen als in Beek zich dan Hudson Valley (Upstate New York) afspelen. Olde Heuvelt legt in het nawoord uit waarom hij voor deze verschillende versies heeft gekozen.

Soms zijn de zinnen die de schrijver gebruikt, naar mijn idee, erg lang en moest ik af en toe even teruglezen. Het boek bestaat uit 2 delen: 2day?#steniging en 2night@#dood. In het eerste deel wordt vooral het pesten van de heks door het groepje vrienden beschreven en hoe de bewoners van Beek in deze situatie is gekomen. Deel 2 gaat over de gevolgen ervan.

De zin aan het einde van het verhaal heeft veel indruk op mij gemaakt. Het is een gedachte van een van de hoofdpersonen.

Dit was allemaal een test geweest. Ze hadden dit over zichzelf afgeroepen: zíj waren het kwaad, een menselijk kwaad. Zíj hadden het kwaad geschapen dat Katherina was, door de kommer en kwel in zichzelf de overhand te laten voeren, door onschuldigen te straffen en hun eigen handen in onschuld te wassen. Ze had hun een keus gegeven.

Verder kan ik je
aanbevelen. Hier worden de gebeurtenissen uit HEX via een wandelroute beschreven.

Door middel van al deze informatie eromheen is het een levensecht verhaal, terwijl dit soort magie natuurlijk niet écht bestaat. HEX is het tweede boek dat ik van Olde Heuvelt heb gelezen. Zijn laatste boek ‘Orakal’ had mij al overtuigd en door HEX ben ik helemaal enthousiast over zijn schrijfstijl en originele verhaallijn. HEX is namelijk een geweldig verhaal dat op een bijzondere manier eindigt en meteen de deur opent naar het volgende verhaal. Of is het eerder andersom? Heeft het volgende verhaal juist de connectie met het vorige verhaal gemaakt. Het is ‘gewoon’ een grote mindfuck … en wat heb ik ervan genoten. Geen twijfel dat ik ook zijn vorige en toekomstige boeken ga lezen.


Mijn naam is Nathaniël en ik ben 19 jaar. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Doordat ik als recensent bij de Leesfabriek ben betrokken, heb ik de laatste tijd heel veel verschillende verhaalstijlen mogen lezen. En daardoor is mijn interessegebied ook veel groter geworden, maar echt spannende thrillers en fictie dat vind ik toch wel het fijnste om te lezen.


Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer

.

Hex / Thomas Olde Heuvelt / Uitgeverij Luitingh Sijthoff / 2016 / 340 blz. / ISBN 978 9024573349


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!