Er zijn drie dingen die je over me moet weten:

1. Ik lig in coma

2. Mijn man houdt niet meer van me

3. Soms lieg ik

Dit zijn de eerste zinnen van het verhaal ‘Soms lieg ik’. De getrouwde Amber werkt als TV-producer voor een bedrijf waar ze een vreselijke baas heeft. Dan raakt Amber betrokken bij een auto-ongeluk en komt in een soort van coma terecht.  Ze kan wél alles om haar heen horen en begrijpen. Zien, bewegen of reageren lukt haar niet. Terwijl Amber haar uiterste best doet om te ontwaken, komen er allemaal mensen bij haar op bezoek.

Naast Amber spelen ook andere personen een belangrijke rol in het verhaal. Dit zijn haar man Paul, zus Claire, haar vreselijke manager Madeline en een vriend uit Amber’s verleden.

Het verhaal wordt vanuit het ik-perspectief van Amber beschreven en speelt zich af tussen het ‘Nu’ (tweede Kerstdag en vlak daarna) en het ’Toen’ (de week voor Kerstmis). Tussen deze 2 perioden zijn er in het verhaal ook aantekeningen uit een dagboek van lang geleden opgenomen.

Dit is de tweede literaire thriller die ik heb gelezen. De ontwikkeling van het hoofdpersonage staat bij dit soort thrillers centraal. Het personage van de onvoorspelbare Amber wordt door de schrijfster dan ook heel gedetailleerd beschreven. Je leert haar, als lezer, door en door kennen.

Het verhaal heeft allemaal onverwachte wendingen, die je als lezer elke keer weer verrassen en op het verkeerde been zetten. ‘Soms lieg ik’ is dan ook veel meer dan alleen maar een spannend misdaadverhaal.  Het zal je maar gebeuren. Je ligt in een coma en je doet zo hard te best om gehoord en gezien te worden, maar niemand merkt daar iets van.

De momenten waar Amber ‘wakker’ is en min of meer beseft dat er mensen om haar ziekenhuisbed staan, worden heel goed beschreven. Je ervaart als lezer haar machteloosheid door de situatie waarin zij zich bevindt en later ook haar vechtlust om ‘terug’ te komen in de ‘echte’ wereld. Het ‘open’ einde zou kunnen betekenen dat er een vervolg op komt.

De kaft past perfect bij het verhaal. Het toont het gevoel dat Amber ervaart in haar comateuze toestand. Soms is ze zo dichtbij het ‘wakker’ worden, maar dan valt ze toch weer in het donkere niets.

‘Soms lieg ik’ werd mij een tijdje geleden aangeraden om te gaan lezen. En ik kan niet anders zeggen, dat ik blij ben dat ik dit advies heb aangenomen. Het verhaal leest makkelijk, de personages zijn duidelijk en wegleggen was voor mij geen optie. Vooral omdat je als lezer constant die eerste 3 zinnen in jouw achterhoofd hebt. Wat is waar en wat is een leugen? Veel meer kan ik er niet over vertellen, dan zou ik te veel al met je delen.

Een leugentje om bestwil … dat doet iedereen vast en zeker wel eens … soms lieg ik!

Soms lieg ik / Alice Feeney / Vertaling Mary Bresser / A.W. Bruna uitgevers / 2018 / 334 blz. / ISBN 9789400509757


Mijn naam is Nathaniël en ik ben 19 jaar. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Doordat ik als recensent bij de Leesfabriek ben betrokken, heb ik de laatste tijd heel veel verschillende verhaalstijlen mogen lezen. En daardoor is mijn interessegebied ook veel groter geworden, maar echt spannende thrillers en fictie dat vind ik toch wel het fijnste om te lezen.


Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!