Jip’s eerste vakantiebaantje is er een uit duizenden. Niet te veel moeite hoeven doen en toch flink verdienen. Wie wil dat als 14-jarige niet? Al snel hoopt ze zo een mooie telefoon bij elkaar te sparen. In het verzorgingstehuis Villa Vita Nova voor ouderen wordt ze tijdens dit vakantiebaantje gekoppeld aan een van de bewoners. Deze oudere dame is op een wel heel vreemde manier in haar geïnteresseerd. Maar dan verdwijnt er een van Jip’s ‘collega’s’ en gaat Jip op onderzoek uit.

Villa Vita Nova is een klein griezelig verhaal speciaal voor lezers vanaf 14 jaar dat vanuit het perspectief van de alwetende verteller wordt beschreven. Hoewel het verhaal maar 59 bladzijdes heeft, is het gedetailleerd beschreven. In korte tijd leer je de eigenwijze hoofdpersoon Jip snel kennen. De hoofdstukken zijn kort en het taalgebruik past prima bij de lezersgroep waarvoor het bedoeld is.

Er gebeurt veel in het verhaal en het gebeurt allemaal ook snel. En toch is dit zeker niet vervelend, want de verhouding klopt wel. Door deze combinatie van snelheid en gebeurtenissen wordt de aandacht van de, waarschijnlijke, wat jongere lezer bij het verhaal gehouden. De karakters hebben geen diepgang en maken ook niet echt een ontwikkeling mee.

Het is het eerste deel uit de serie ‘de Schaduwkronieken’. Het lijkt mij, voor de doelgroep van 14-jarigen, een ‘leuk’ verhaal met een zombieachtige ondertoon. De Italiaanse titel ‘Villa Vita Nova’ past perfect bij dit verhaal net als de afbeelding op de kaft.

Ik kan mij zo voorstellen dat de jongere lezers van dit ‘griezelverhaal’ misschien voortaan met wat meer argwaan kijken naar de medebewoners van het verzorgingstehuis waar hun eigen oma/opa woont.


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!