Liefde & ananas

wordt aangekondigd als het eerste deel in de nieuwe

Love & Fruits

-serie van Isabelle Paz Soldan, wat tevens ook haar debuut is.

Anna, een dertiger, heeft haar volwassen leven nog niet helemaal op de rails. Alhoewel ze reeds enkele jaren werkt, woont ze nog steeds in een studentenhuis en is ze – al zou ze dat liever anders gezien hebben – single. Nadat haar vorige grote liefde zonder haar naar het buitenland is getrokken, is Anna niet meer verliefd geweest. Ook op het werk blijft ze maar een kleine functie behouden, zonder de kans om door te groeien en belangrijker werk te doen.

In dit boek lezen we hoe Anna ineens toch terug aandacht begint te krijgen voor menig mannelijk schoon, en dat vooral binnen het personeel van haar eigen job! Al blijkt ze hierin nogal naïef te zijn. Eerst heeft ze totaal niet door dat iemand met haar wil flirten en daten, en wanneer haar ogen dan eindelijk opengaan is hij al bezet. Vervolgens valt ze voor een van de grote bazen, maar die blijkt dan weer een rasechte playboy te zijn. Om als laatste dan maar te gaan azen op de directeur, inclusief flirtmomentjes in de lift. Maar wat vindt de directeur daar zelf van?

Dit debuut van Isabelle Paz Soldan, geschreven vanuit het ik-personage van Anna, leest heel vlot. De hoofdstukken hebben bovendien een aangename lengte. Net kort genoeg om er telkens toch nog een hoofdstukje bij te nemen, en zo te blijven lezen.

Ondanks dat we naamgenootjes zijn, kon ik me weinig inleven in het karakter van Anna. Ik vond haar nogal wispelturig en naïef. Anna weet echt niet goed wat ze wil: wil ze nu mensen tegen komen en een lief vinden of op de bank blijven hangen, wil ze een echte relaties met iemand of doet een kleine vergissing haar rechtsomkeer maken of valt ze net helemaal in zwijm van zodra iemand van het andere geslacht enkele lieve woordjes uit zijn mond tovert, wil ze gezien worden op het werk in een chique nieuwe outfit of liever niet het gespreksonderwerp van de dag zijn, wil ze afspreken met hotty Henry die haar al dagenlang negeert of heeft ze eindelijk door dat hij niets voor haar is? Bovendien laat ze zich continu leiden door wat andere over haar zeggen of denken of haar aanraden, in plaats van te kiezen voor wat ze zelf graag wil. Waarom valt ze ook steeds op iemand van op het werk, en gaat ze niet in andere kringen naar de liefde op zoek?

Deze wispelturigheid van Anna houdt het verhaal natuurlijk ook wel levendig, er gebeurt constant vanalles en Anna loopt natuurlijk regelmatig tegen de lamp. De naïviteit van Anna maakt het verhaal ook wel wat voorspelbaar.

Isabelle Paz Soldan gaat niet heel diep in op de verschillende personages die aan bod komen, al krijgt iedereen wel een duidelijk typerend eigen karaktertje. En dat is net voldoende om helemaal mee te zijn wie waarom welke keuzes maakt.

Wat wel leuk was is de steeds terugkomende verwijzing naar ‘ananas’: het begint al in de titel, maar het hoofdpersonage Anna heeft ook overal een gekke ananasversie van.

Eindconclusie:

Liefde & Ananas

is een goed boek, het leest vlot en is het ideale leesvoer om niet te veel te hoeven nadenken in het zonnetje aan het zwembad: een luchtig verhaal vol gênante missers, vergissingen en ingewikkelde vriendschappen en verliefdheden. Toch was ik zelfs steeds op zoek naar dat extraatje, wat maakt van

Liefde & Ananas

nu het verschil met de zovele andere chicklits? Of was het misschien toch te herkenbaar voor mezelf, toen ik een jaar geleden als single ver in de twintig nog steeds in mijn ouderlijke huis woonde…

Ik ben nog niet helemaal overtuigd om binnenkort ook deel 2 te gaan lezen, waarin we leuke verwijzingen zullen zien naar watermeloenen. Wie brengt me op andere gedachten?

Liefde & ananas / Isabelle Paz Soldan / Uitgeverij Zomer & Keuning / 2021 / 238 blz. / ISBN 9789020541489


Anna:

Ik woon en werk in Lokeren als zelfstandig pediatrisch kinesitherapeute. Alhoewel ik een trage lezer of ‘slowreader’ ben, heb ik wel altijd een boek bij me. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je echt kan meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laat liggen. Samen met De Leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen!


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.