Pjieuw luitjes! Dit boek! Amai, dit is me er eentje. Als ik er nu aan terug denk kruipen de spinnen weer onder mijn huid. Ik vond

Het Negende Huis

een hele bevalling, en een hele zware rit, maar oh, oh zo goed! Het is een Leigh Bardugo die je niet gewend bent, maar ook wel weer ergens kent. Als een soort creepy deja-vu. Het heeft een mysterieus en paranormaal randje dat scherp in je ziel snijdt en je af en toe laat bibberen.


Het Negende Huis

is zoals ik al zei zwaar, maar ook heel donker. Leigh Bardugo schreef ooit eens over dit boek “dat ze het haar lezers oncomfortabel wilde maken tijdens het lezen van het boek. Ze wilde iets unieks.” Nou, dat is gelukt! Nu ben ik geen held, dat geef ik toe, maar dit boek is op een bepaald level creepy (niet horror) dat je het blijft onthouden. Dat Leigh Bardugo dit randje had, proefde ik al een beetje in het personage Nina van de

Shadow and Bone-

trilogie. Tijdens mijn studie leerde ik de term: ars morendi: de kunst van het sterven. Leigh Bardugo danst en flirt graag met de dood in haar boeken. Ze knipoogt er naar en geniet van dat moment dat je kippenvel krijgt en opkijkt van je boek omdat je denkt dat er iets in je kamer mee gluurt. Ze heeft iets duisters en mysterieus, en dat heeft ze in dit boek laten schitteren.

Het verhaal is uniek, met uiteraard – zoals we van Leigh Bardugo gewend zijn – een machtig plot en een goede world building. Alles klopt. Het hele universum dat ze heeft geschapen draait gesmeerd en je raakt er in verdwaald.


Het Negende Huis

is geen boek dat je moet oppakken als je zin hebt in ‘lekker easy’ vermaak. Je moet er zin in hebben en klaar voor zijn. Als je toe bent aan een boek dat pakt en je achtervolgt, dan is dit jouw volgende boek!


Deze recensie is geschreven door Willemijn van Hees, 26 jaar. Kunstgeschiedenis-, boeken- en geschiedenis- en fantasynerd.

Het negende huis / Leigh Bardugo / Vertaling Maren Mostert / 2021 / Uitgeverij Boekerij / 492 blz. / ISBN 9789022590652


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.