Waar rook is

van Björn Paqualin is deel één van de

Stella Robertsson trilogie

. De schrijver is bekend van de

Wallander serie

. Hij is gestopt met zijn rechtenstudie om scenarioschrijven te studeren.

Vanaf het begin word je als lezer in het verhaal gegooid op een goede manier. Woord voor woord kom je terecht in het verhaal van Stella Robertsson die een oude zaak moet oplossen in het noorden van Zweden waar er op dat ogenblik een brand woedt. Tijdens het blussen van de brand komen de brandweerlui een versneden lichaam tegen. Het gaat om een vrouw die jaren geleden opgegeven is als vermist. Stella gaat samen met Tommy Reyer, een lokale onderzoeker, op onderzoek om te weten te komen wie de dader is. Het is niet makkelijk om nieuwe aanwijzingen te vinden. Tijdens het zoeken naar antwoorden komt Stella meer en meer te weten over de zaak en haar kennissen.

Stella is een gedreven vrouw die geen blad voor haar mond houdt. Misschien komt dit door het leed dat ze draagt van een paar jaar geleden. Ze is sterk en gaat ervoor, maar haar gedachten zijn chaos. Wij als lezer gaan Stella beter leren kennen, maar zijzelf ook. Het enige wat me stoort aan Stella is dat ze geen collegiale ingesteldheid heeft en wantrouwig is naar goede bedoelingen.

Tommy Reyer is het tegenovergestelde van Stella. Hij is zachtaardig en heeft hoop in de toekomst.

De spanning en de gedrevenheid van Stella maken het verhaal mooi. Naast dit gegeven, is de setting prachtig omschreven en je waant je zelf op de plek vol vlammende vuurhaarden en een korte tijd om de zaak op te lossen. De hoofdstukken zijn geschreven vanuit de ik-persoon van Stella. De lezer leest vanuit haar ogen en neemt haar gedachten waar. Ik vind het aangenaam dat het korte hoofdstukken zijn. Daarnaast is het boek opgedeeld in vier grote delen. Per deel wordt er iets opgehelderd, wat de lezer aanzet om verder te lezen.

Het enige wat ik jammer vond, is één hoofdstuk. Na het lezen van de passage moest ik het boek even wegleggen omdat ik er niet goed van was. Het was te beschrijvend geschreven. Normaal hou ik daarvan, maar hier ging het iets te ver voor mijn gevoel. Gelukkig heb ik het kunnen loslaten na een tijd.

Björn Paqualin schrijft zijn verhaal in eenvoudige klare taal. De dialogen zijn krachtig en verstaanbaar. Ondanks de vele personages was alles duidelijk. Enkel waren de gedachten van Stella soms warrig en van de hak op de tak. Tot het allerlaatste moment wacht de schrijver met de verrassende ontknoping. Het voelde niet aan als wachten, integendeel, het was net goed uitgebalanceerd. Toen het verhaal uit was, had je het gevoel: “wow”. Dat noem ik een goed en krachtig boek die je jaren zal bijblijven.

De nieuwsgierigheid naar deel twee is gewekt. Ik wil weten wat er nog op Stella haar pad zal komen. Zal ze altijd zwart denken of zal ze zachtaardiger zijn. Wat met haar leed van vroeger, zal ze deze aanvaarden? Vragen die ik hoop beantwoord te krijgen bij deel twee en drie. Het is nog even wachten tot deze vertaald wordt.


Deze recensie is geschreven door Kayleigh. Zij woont in Oostende en is afgestudeerd als sociaal werker. Ze is een trage lezer die vooral boeken leest die haar nieuwsgierig maken na het zien van de cover en het lezen van de flaptekst. Het leukste aan lezen is: reizen zonder weg te moeten uit je zetel.

Waar rook is / Björn Paqualin / Vertaling Ron Bezemer / Uitgeverij Volt / 2021 / 287 blz. / ISBN 9789021431482


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.