In Zestien staan tien interviews met bekende Nederlanders over hoe het is om zestien te zijn in verschillende decennia Het boek begint met Sigrid Kaag, die zestien was in de jaren ‘70 en eindigt met Lotte van Eijk die zestien was in de jaren ’10 van de 21

e

eeuw. Verder lees je interviews van onder andere Tim Hofman, Humberto Tan en Roxeanne Hazes.

De interviews zijn opgedeeld in decennia. Bij elk nieuw decennium staan er een aantal woorden en beschrijvingen op de pagina die dat decennium beschrijven. Bij de jaren ’70 staat dat de Twin Towers gebouwd worden en in de jaren ’00 van de 21

e

eeuw kwamen de uitklapbare glittermobieltjes. Dit vond ik een leuke toevoeging aan het verhaal, omdat je het wat meer informatie gaf over het decennia waarover de interviews gaan.

Elk interview begint met een tekening van de geïnterviewde en een korte introductie om de betreffende persoon te introduceren. Zelf kende ik niet elke bekende Nederlander dus hierdoor kreeg je een beetje een beeld van de persoon.

De interviews beslaan zo’n 10 pagina’s per interview. Het interview begint altijd met een beschrijving van waar de geïnterviewde zich bevindt tijdens het gesprek en eindigt met de vraag over wat ze tegen hun zestienjarige zelf willen zeggen. Zo zou Lotte van Eijk haar zestienjarige zelf willen vertellen dat ze niet zo hard voor zichzelf moet zijn en geeft Roxanne (Rocky) Hehakaija het advies mee om je zelfbeeld niet aan te passen aan de mening van anderen. De beschrijving aan het begin van het hoofdstuk neemt je meteen mee in het interview en dat maakt het lezen beter. Het geeft namelijk meteen wat weg van de geïnterviewde.

Elk interview is anders doordat iedereen een andere jeugd heeft gehad in een ander decennium en ze zijn op een fijne manier uitgeschreven.  Het las bijna alsof ik zelf ook bij het gesprek aanwezig was. Ik las er vlot doorheen.

Zelf ben ik nu ook zestien en ik herkende dingen in de interviews ondanks dat de betreffende persoon decennia geleden zestien was. Ik denk daarom ook dat dit boek voor meerdere mensen herkenbaar zal zijn en raad het zeker aan. Het boek is namelijk niet alleen leuk om te lezen, maar zit ook vol met adviezen.


Ik lees erg veel en vind het leuk om recensies te delen op onder andere mijn blog Books And Paris. Lezen doe ik al erg lang en zelf heb ik al een eigen, uitgegeven boek geschreven en zat ik in de Jonge Jury en de Jongerenjury. Ik lees ook echt alles, van een romantische Young Adult tot een bloedstollende thriller. Een favoriete schrijver heb ik ook niet, maar favoriete series heb ik wel: de Lunar Chronicles en Twilight.

Zestien / Tatjana Almuli en Cathelijne Blok / Blossom Books / 2021 / 190 blz. / ISBN: 9789463492232


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.