Nora heeft het gevoel dat haar leven een aaneenschakeling is van verkeerd gemaakte keuzes. Ze is ongelukkig en ziet het leven niet meer zitten. Wanneer ze terecht komt in de Middernachtbibliotheek, krijgt ze een nieuwe kans. Het is een plek tussen leven en dood waar ze kan ontdekken hoe haar leven ook had kunnen lopen. Elk leven waar ze nieuwsgierig naar is, kan ze beleven door een nieuw boek open te slaan. Zo ziet ze bijvoorbeeld haar leven als Olympisch zwemkampioen en het leven dat ze zou hebben wanneer ze samen was gebleven met haar ex. Door het beleven van deze verschillende levens krijgt Nora antwoord op de vraag: wat maakt het leven de moeite waard?

Als lezer kun je je goed verplaatsen in de hoofdpersoon Nora. Je krijgt aan het begin heel duidelijk mee dat Nora depressief is en dat niks haar meer beter kan laten voelen. Er gebeuren zelfs nog een aantal situaties die de emmer laten overlopen. Wanneer het verhaal zich in de Middernachtbibliotheek afspeelt en er herhaaldelijk een nieuw verhaal ontpopt, blijft het goed te volgen. Het is grappig om te lezen dat Nora in een leven stapt dat al bestaat voor de mensen om haar heen. Hierdoor vragen andere personen in bepaalde verhalen zich soms af waarom Nora niet meer weet wat ze vanmorgen gegeten heeft. Dit zorgt voor grappige situaties in het boek waar Nora steeds opnieuw haar draai moet vinden in haar nieuwe leven.

Door deze verschillende verhalen van het leven van Nora, kom je erachter dat het gras niet groener is in andere levens. Het perfecte leven bestaat niet. In elk leven zijn er mensen die je mist, die je niet spreekt om een reden of waarin je niet echt voor jezelf leeft.

Hoewel het verhaal erg mooi en in detail geschreven is, zijn sommige onderdelen lastiger te lezen door het woordgebruik. Nora ontmoet in een leven Hugo. Hij is ervan overtuigd dat er parallelle universums bestaan. Gedeeltes van het verhaal die hierover gaan, vond ik wat lastiger te volgen. Aan de andere kant merk je wel dat Nora erg slim is en deze gedachten dus goed passen bij de manier waarop Nora denkt.

Het verhaal eindigt redelijk abrupt. Nora heeft ingezien dat het leven dat ze heeft de moeite waard is. Ze komt uit de Middernachtbibliotheek en zoekt hulp. Ik zou het mooi vinden als er van hieruit ook nog meer invulling zou gegeven zou worden aan haar ‘echte’ leven. Maar dit is ook zelf in te vullen door de lezer. Dit zorgt wel voor een redelijk open einde, met een aantal vragen voor de lezer.

Al met al vond ik het een mooi verhaal en zou ik het zeker aanraden om te lezen. Het boek brengt een mooie boodschap over en laat je inzien dat er in het huidige leven altijd mooie dingen bestaan om voor te leven. Het boek is troostrijk, grappig, maar met een serieuze boodschap.


Hoi, ik ben Demi. Ik ben 23 jaar en ik woon in Groningen samen met mijn vriend. Ik heb Bedrijfskunde gestudeerd en ben inmiddels alweer een jaar werkzaam in de uitzendbranche. Ik vind het erg leuk om lekker rond te kijken in boekenwinkels en ik ga nooit zonder een nieuw boek naar huis. Ik lees het liefst een detective of een thriller, maar ook van een mooie roman of literatuur kan ik genieten! De laatste tijd vind ik het ook erg leuk om eens een ander genre te lezen dat ik eerder niet zo snel uit de schappen zou pakken.

Middernachtbibliotheek / Matt Haig / Vertaling Monique ter Berg / Uitgeverij Lebowski / 318 blz. / ISBN 9789048860067


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.