In De Nimfen raakt groepstherapeute Mariana Andros betrokken bij het mysterie rondom een serie moorden in Cambridge. De slachtoffers zijn trouwe volgelingen van Edward Fosca, professor Griekse tragedie aan de universiteit van Cambridge. Mariana is ervan overtuigd dat Fosca met de moorden te maken heeft, maar zijn reputatie maakt hem onaanraakbaar. Met haar vaardigheden als therapeute zal ze haar gelijk bewijzen, terwijl het steeds lastiger wordt om haar verleden haar keuzes niet te laten beïnvloeden.

Aan het begin van het boek wordt al duidelijk dat rouw een terugkerend thema is. Mariana is kortgeleden haar man verloren, welke ze ontmoet heeft tijdens haar studententijd aan de universiteit van Cambridge. Wanneer ze gedwongen wordt terug te gaan naar haar voormalige school, is het ook duidelijk dat haar man bij alles wat ze tegenkomt in haar gedachten is. Zeker wanneer blijkt dat de Griekse godin Persephone, koningin van de onderwereld, een rol speelt bij de moorden in Cambridge.

De Griekse mythologie komt vanzelfsprekend wel vaker naar voren door het verhaal heen, maar niet zoveel als verwacht. De flaptekst schepte de verwachting dat de nimfen, zoals de volgelingen van Fosca zich noemen, een grote rol zouden spelen in het verhaal. Hoewel ze inderdaad regelmatig terug te zien zijn, had er meer nadruk kunnen liggen op deze groep. Er wordt een mysterie gecreëerd rondom de Nimfen, maar dit wordt opzij geschoven en de volledige focus wordt op Fosca gelegd. Hier had meer spanning uit gehaald kunnen worden.

Wat wel erg goed was uitgevoerd, is de manier waarop het moordonderzoek door Mariana is weergegeven. In thrillers komt het vaak voor dat de hoofdpersoon bij de politie werkt of precies de rol van een rechercheur probeert over te nemen. Zeker bij dat laatste komt het soms wat onecht over, wat inbreuk doet op de geloofwaardigheid van het hele verhaal. Het was dan ook prettig om te lezen dat dit in De Nimfen anders wordt aangepakt. Hoofdpersoon Mariana is groepstherapeute en laat dit ook goed naar voren komen tijdens haar onderzoek. Er wordt niet onsuccesvol geprobeerd een politieonderzoek na te bootsen, maar meer gefocust op de dader als persoon. Waarom doet hij/ zij dit? Liggen de oorzaken in de jeugd van deze persoon?

Door het boek heen krijgt de lezer een blik in het leven van de dader in de vorm van dagboekfragmenten. Door het oogpunt van Mariana word je voornamelijk richting Fosca geduwd, maar de aanwijzingen in de dagboekfragmenten lijken op meerdere mensen van toepassing te kunnen zijn. Dit zorgt ervoor dat het toch spannend blijft wie de moordenaar is. Hoe de identiteit en de motieven van de dader uiteindelijk bekend gemaakt worden, viel helaas wel iets tegen. Het einde bevatte een goede plottwist, maar deze kwam een beetje uit de lucht vallen. Er leken niet echt aanwijzingen hiervoor te zijn gegeven door het boek heen.

Dat De Nimfen geen spetterend einde had is zonde, want verder was het een erg fijn boek om te lezen. Het tempo lag hoog en auteur Michaelides weet zijn cliffhangers zo te plaatsen dat je constant door wilt blijven lezen. Voor de lezers die bekend zijn met Michaelides’ vorige boek De Stille Patiënt, staat er bovendien een leuke cameo te wachten. Als je zoekt naar een leuke thriller om zo weg te lezen, is dit boek een aanrader.


Ik ben Ilse Hoogendoorn, 21 jaar en studente Forensisch Onderzoek aan de HvA. Tussen het studeren door probeer ik zoveel mogelijk te lezen. Ik experimenteer graag met genres, maar ik blijf een voorliefde hebben voor fantasy en thrillers.

De Nimfen / Alex Michaelides / Vertaling Els Franci-Ekeler / Uitgeverij Cargo / 2021 / 352 blz. / ISBN 9789403142012


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.