In ‘Geheimen van het tuinhuis’ volg je Alexandra Belgrave, of Alex zoals ze ook wel genoemd wordt. Ze is zestien jaar, woont in Suriname en is erg slim, al is het voor haar niet mogelijk om te studeren. Samen met haar beste vriendin Josephine brengt ze een vakantie door op Het Schoone land, een plantage. Daar leren ze Ernst Martzil kennen. Samen werken ze aan de uitvinding van Ernst, nadat Alex hem weet te overtuigen dat een meisje ook mee kan helpen.

Het eerste wat opvalt aan dit boek is de prachtige cover. De kleurcombinatie en de bloemen vind ik erg mooi. Deze cover past dan ook goed bij het boek, want op de achtergrond zie je een soort uitvinding en de planten horen in Suriname thuis.

Het boek speelt zich af in het jaar 1870, in Suriname. Dit is vlak na de afschaffing van de slavernij. Er is nog steeds veel ongelijkheid, dit is allemaal erg goed beschreven. Rihana Jamuludin beschreef deze tijd met prachtige omschrijvingen en zonder in een keer teveel informatie te geven leer je veel over 1870. De prachtige natuur, de dieren en het tuinhuis kon ik met elke woord dat ik las beter voor me zien.

Het is niet alleen de geschiedenis die goed in het boek voorkomt, maar ook de prachtige beschrijvingen van de natuur komen er in terug. Vooral Het Schoone land, de plantage waar Alexandra en Josephine hun vakantie doorbrengen, kwam tot leven in het boek. Ik kon me precies voorstellen hoe het eruit zou moeten zien.

Ondanks dat de personages uit een andere tijd komen, kon ik me toch goed in ze verplaatsen. Alexandra is het hoofdpersonage en haar gevoelens en gedachten zijn erg goed beschreven. Als ze blij was sprong het van de pagina’s af en als ze verdrietig was voelde ik met haar mee.

Het verhaal zelf gaat erg vlot. Er gebeurde veel en het tempo lag precies goed. Het boek was geen moment saai en Alexandra maakte altijd wel iets nieuws mee. Ik raad dit boek dan ook zeker aan. Het neemt je mee naar Suriname, vertelt een belangrijk deel van de geschiedenis over slavenhandel en ongelijkheid.


Hoi! Ik lees erg veel en vind het leuk om recensies te delen op onder andere mijn blog Books And Paris. Lezen doe ik al erg lang en zelf heb ik al een eigen, uitgegeven boek geschreven en zat ik in de Jonge Jury en de Jongerenjury . Ik lees ook echt alles, van een romantische Young Adult tot een bloedstollende thriller. Een favoriete schrijver heb ik ook niet, maar favoriete series heb ik wel: de Lunar Chronicles en Twilight.

Geheimen van het tuinhuis / Rihana Jamaludin / Blossom Books / 2021 / 303 blz. / ISBN: 9789463492638


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.