2021 is weer voorbij gevlogen. Nog enkele uurtjes tot de klok 12 uur slaat en we weer 365 nieuwe dagen mogen vullen met heel wat mooie en goede boeken. Maar voordat we het nieuwe jaar ingaan blikken onze redactieleden graag terug naar 2021 en wat nu precies hun ultieme favoriet van het jaar bleek te zijn.

Pas wel op! Want door het lezen van deze lijst kan je wishlist zomaar opeens uitpuilen met heel wat pareltjes!


Chelsey:


Het afgelopen jaar las ik heel wat boeken! Het is dan ook enorm moeilijk om uit ongeveer 150 boeken maar één boek te kiezen. Daarom heb ik er stiekem 2 gekozen en niet zomaar 2 boeken maar 2 series! Hierdoor geef ik maar liefst 5 tips!

Mijn eerste favoriet van dit jaar is toch wel

De moordgids voor lieve meisjes trilogie

van Holly Jackson. Ik las dit boek in het begin van 2021 samen met redactieleden Irene en Valerie en alle 3 waren we enorm enthousiast over dit boek! Even later kwam ook Lief meisje, kwaad bloed uit en ook deze verslond ik binnen no time. Het kon dan ook niet anders dan dat deze reeks als een van mijn favorieten zou eindigen dit jaar. Nu ben ik volop aan het wachten op het derde deel genaamd; Zo lief als de dood die in februari zal verschijnen bij uitgeverij Volt. Fans van true crime / mysterie boeken zullen deze reeks verslinden!

Mijn tweede favoriet van dit jaar is de

Cinder&Ella duologie

geschreven door Kelly Oram. Ik had deel een al redelijk lang in mijn kast liggen en toen ik zag dat deel 2 eraan zat te komen besloot ik dat het toch wel tijd werd om het eerste deel op te pakken. Het was een redelijk slecht idee om dit boek midden in mijn examenperiode op te pakken aangezien ik het boek niet kon wegleggen! Ik las dit boek dan ook in een ruk uit en hierna volgde een maand vol spanning afwachten naar het vervolg. Meteen op de dag van uitgave van deel twee besloot ik om het e-book aan te schaffen omdat ik niet kon wachten totdat mijn fysiek exemplaar binnen zou komen. Ook het tweede deel verslond ik weer op een dag tijd en dit was dan ook meteen het einde van deze geweldige duologie. Wie fan is van contemporary boeken met een redelijk hoog drama gehalte zal instant verliefd worden op Cinder en Ella en hun liefdesverhaal.


Lisa:


Dit jaar heb ik zeer genoten van de

Remembrance of Earth’s Past

trilogie van Liu Cixin. Het is een prachtige science fiction-serie, die fantastisch voortbouwt op onze eigen samenleving. Het verhaal begint “normaal” genoeg, maar eindigt miljoenen jaren in de toekomst op de meest indrukwekkende manier. De natuurkunde-nerd in mij was helemaal tevreden, en de lees-nerd al helemaal. Hoewel deze boeken zeker niet perfect zijn, is de serie een prachtige uitvoering van het zogenoemde “hard science fiction” genre – het zal je met duizelingen achterlaten.

Een boek dat minstens zo filosofisch, maar een stuk dichter bij huis was:

Als katten van de wereld verdwijnen

van Genki Kawamura. Een prachtig, fantastisch boek, dat in zijn simpelheid totaal verrassend en onverwacht uit de hoek komt. Het leest makkelijk weg, maar blijft lang in je hoofd rondspoken nadat je de laatste pagina hebt omgeslagen. Wat is het leven jou waard? Wat is

jouw

leven jou waard? En welke kleine, onbetekenende dingen maken jouw leven onmeetbaar veel beter? Existentieel, grappig en anders dan alles dat ik eerder gelezen heb: een echte aanrader!


Valerie:


Wat een verschrikkelijke keuze is dit! Stiekem ben ik het helemaal eens met de boeken van Chelsey want ik heb zo genoten van

Cinder & Ella

en ook van

Moordgids voor lieve meisjes

en het vervolg. Maar omdat we natuurlijk genoeg tips willen voorzien, tip ik ook even nog een paar andere boeken. Eentje daarvan is

Wens voor de wereld

van Manon Visser. De diepere boodschap en de verwerking van het thema rouw in boek raakten me zo hard dat ik hoop dat iedereen zich een beetje thuis kan voelen in dit boek. Het is een beetje als een warme omhelzing waarin het oké is om niet oké te zijn. Een andere tip voor liefhebbers van spanning is

De waarheid

van Colleen Hoover. Ik kende Hoover vooral als auteur van heel emotionele boeken, maar wauw, hoe spannend was deze! Ik ben zo benieuwd naar Layla.

De waarheid

las ik samen met Chelsey als buddyread en we hebben de indeling gewoon overboord gegooid om het boek uit te kunnen lezen! Als je houdt van een YA met een vleugje mysterie, tip ik ook graag nog

De erfenis

van Jennifer Lynn Barnes. Ook daar is ondertussen een tweede boek van, dus als je van series houdt… 😉


John:


Afgelopen jaar maakte ik kennis met het werk van Benedict Wells. Een jonge Duitse auteur die in 2016 meteen doorbrak met zijn romandebuut,
.  Ook daarna kon je hem met elk nieuw boek steevast in de bestsellerlijsten vinden, in binnen- en buitenland. Ook de recensenten van De Leesfabriek ontdekten hem, zie bv. hun meningen over
en
. Net als in de romans van John Green openlijk de angsten en obsessies van de personages (en ook van JG zelf) beleefd en geanalyseerd worden laat Wells in zijn werk steeds jonge mensen aan het woord in hun reis naar volwassenheid. Er staan al een paar recensies op de site (volg de linkjes!). Ook zijn nieuwste boek,

,

werd op De Leesfabriek al besproken, maar ik kijk er heel erg naar uit om nu ook zélf zijn nieuwste boek te lezen.

Hard land

, here we come!


Irene:


Het afgelopen jaar las ik veel boeken en ook veel goede boeken. Zes boeken bereikten mijn eindejaarslijst (dat klinkt officieel zeg) waaronder

Brief voor de koning

van Tonke Dragt. Dit boek noemde ik in ons vorige blog: boeken waar we een winters/kerstig gevoel van kregen. Alles is top aan dit verhaal. Om even een andere favoriete klassieker te noemen:

Gebroeders Leeuwenhart

. Mooi hoe een beleving zo anders kan zijn als kind en als volwassene.

Verder genoot ik dit jaar enorm van

Ademloos

van Jennifer Niven. Sommige lezers vinden het mooi, anderen minder. Daarnaast las ik, zoals ze net al zeiden, met Valerie en Chelsey

Moordgids voor lieve meisjes

en ook dit verhaal bereikte mijn top zes. Wat een spanning, snelheid en originaliteit!

Ter voorbereiding op een interview met Astrid Sy las ik haar boek

Noem geen namen

. Wát een boek. Het raakte me in meerdere opzichten, maar dit was écht heel goed. Heel indrukwekkend. Echte aanrader.

Wat is jouw favoriet van het afgelopen jaar?