Cat woont in Los Angeles, ver weg van het grote donkere huis in Edinburgh waar ze opgroeide met haar tweelingzus El. Tijdens hun jeugd bedachten ze Spiegelland, een fantasiewereld vol piraten, heksen en clowns, om zo aan hun gruwelijke realiteit te kunnen ontsnappen. Cat wil niet meer aan die tijd terugdenken, en vooral niet aan haar tweelingzus, die met haar man nog steeds in het onheilspellende ouderlijk huis woont.

Maar als El plotseling verdwijnt kan Cat niet anders dan terugkeren naar de grimmige plek uit haar verleden, vol schaduwen en herinneringen. Zo begint een sinistere en razend spannende speurtocht die rechtstreeks naar Spiegelland leidt, en naar de duistere geheimen die daar op Cat wachten…

Ooit waren de twee zussen elkaars beste vriendin, maar als volwassenen na een ruzie hebben de twee elkaar niet meer gezien. Nu lijkt het te laat om het nog weer goed te maken, El is verdwenen en Cat gaat terug naar Schotland om haar zus te zoeken. Cat’s twijfel om terug te gaan liet me denken dat er meer aan de hand is dan alleen de ruzie met haar zus. Alsof Spiegelland meer is dan alleen een fantasie van de zusjes. Maar dan, als Cat een kamer instapt genaamt “Het clown café”, ja ik denk dat ik ook had getwijfeld…

Terwijl de politie een onderzoek start naar El’s verdwijning, blijkt al snel dat niet alles is zoals het lijkt te zijn. Het boek is spannend, vol fantasie en met een heleboel wat zich in de schaduwen afspeelt waar je niet echt helemaal achter komt jammer genoeg. De stukken in het boek die te maken hebben met de verdwijning van El waren echt ontzettend spannend, sommige fantasie elementen waren wel wat te veel voor me. Het einde daarentegen, die had van mij echt heel anders gekund…

Het boek is creatief, leuk en anders. Carole Johnstone deed wat veel mensen die het thriller genre lezen graag willen, iets nieuws en unieks. Dat hebben we zeker gekregen met haar boek,

De Spiegeltweeling

. Er is weinig introductie voordat de lezer recht in de fantasiewereld van de tweeling wordt gegooid, Spiegelland, en de manier waarop het boek begint is apart en soms een beetje verwarrend. Het duurde even voor ik mijn weg vond in de schrijfstijl en ik weet niet of het helemaal mijn ding is, maar het was het lezen wel waard. Het zal zeker geen boek zijn voor iedere schrijver, maar er zullen er tussen zitten die net als ik uiteindelijk hun weg vinden en er veel plezier uit kunnen halen.

Spiegeltweeling laat je constant raden wat nou echt is, wat fantasie is en wat in de fantasie toch nog echt is. Er zijn overal verrassingen en plotselinge plottwisten te vinden. Ik ben op een gegeven moment een theorie gaan ontwikkelen tijdens het lezen en het was fantastisch om te zien of ik het uiteindelijk bij het goede einde had.

Ik heb echter ook nog een paar kritiekpunten. Cat is een ontzettend frustrerend hoofdpersoon. Ken je dat “domme” personage in een horror film waar je naar schreeuwt dat ze niet de trap op moeten gaan? Dat is Cat. Ze weet waar ze de vlag moet vinden, maar heeft ze ooit gehoord van de ontzettend duidelijke rode vlag? Nee dus! Ze was ook ontzettend vlak in haar doen en laten. Je zou nooit raden dat zij een helft van de tweeling is die Spiegelland heeft bedacht. Ik snap de reden er wel achter maar mijn god wat heb ik me geïrriteerd aan d’r tijdens het boek!


Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 31 jaar, Social Worker en een ware boekendraak. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daphne.elianne.

Spiegeltweeling / Carole Johnstone / Vertaling Nellie Keukelaar – Van Rijsbergen / Xander Uitgevers / 2021 / 416 blz. / ISBN: 978 940 1614 979


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.