Wat zou Dolly doen

is een heerlijke road novel over vriendschap, muziek en de zoektocht naar wat je nu eigenlijk echt wilt in het leven, met in het hart een belangrijke rol voor country-legende Dolly Parton.

Thuisblijfmoeder Gonny, zakenvrouw Betteke en spirituele losbol Karlijn zijn totaal verschillend, maar hebben een gemeenschappelijke liefde; het countrykoor. Bij de lustrumwedstrijd winnen de drie als Dolly’s Angels een roadtrip door Amerika, met als eindbestemming Dollywood en een meet and greet met hun grote idool Dolly Parton. De reis wordt een heerlijk avontuur door het diepe Zuiden vol sleazy motels, muziek, knappe cowboys en kilometers. Heel veel kilometers. Van Mardi Gras in New Orleans door de katoenvelden naar Graceland. En van de wereldberoemde Sun Studio in Memphis naar een dampend Nashville, leren ze land, elkaar en zichzelf steeds beter kennen. Na de aanvankelijke euforie van de reis beginnen de onderlinge spanningen op te lopen. Welk geheim draagt Betteke met zich mee? Wat gebeurt er als Gonneke ineens geen gezin meer heeft om voor te zorgen? En hoe komen ze in godsnaam van Karlijns onenightstand af?

In 2021 viert Dolly Parton haar vijfenzeventigste verjaardag en nog altijd is ze volop actief. Dolly Parton is één van mijn favoriete artiesten en toen ik dit boek op de lijst zag staan moest en zou ik deze lezen. Dat het boek door Petra Vollinga is geschreven maakte het nog beter. In het afgelopen jaar heb ik ontzettend veel Nederlandse feelgood schrijvers mogen ontdekken en Petra is er daar eentje van. Ze heeft een heerlijke schrijfstijl waarbij je voor je het weet door je boek heen bent gevlogen.

Wat zou Dolly doen

was hierin geen uitschieter want ook dit boek las ik in één adem uit.

Wat een heerlijk boek was het. De stijl is zoals je bij de feelgoodromans eigenlijk wel gewend bent; vlot, geen moeilijke plots, veel humor (al is dat natuurlijk wel smaakgebonden). Het boek is geschreven in korte hoofdstukken waarbij je ieder hoofdstuk afwisselt tussen de drie vrouwen die op reis zijn. Dit vond ik erg prettig zodat je alledrie de dames goed leert kennen en ook leert waarom zij het af en toe zo ontzettend moeilijk hebben. Je zit letterlijk bij de vrouwen in de auto en kan net als zij ook een beetje op zoek naar je innerlijke Dolly, want zeg nou eerlijk, die zouden we allemaal toch willen hebben?

Ondanks dat de drie dames bij elkaar op koor zitten, kennen ze elkaar nog niet echt. In het begin lijkt het een beetje een bij elkaar geraapt zooitje, maar tijdens de roadtrip groeien ze steeds meer naar elkaar toe en kennen elkaar beter. Het was een heerlijke, waar ik ook zeker af en toe een traan liet, feelgood roman. Wat was het leuk om met de vrouwen mee te reizen door Amerika heen en op deze manier toch nog een beetje te kunnen reizen tijdens alles wat er in het echte leven gebeurd.

Ik ga snel weer verder met het lezen van de andere boeken van Petra Vollinga, want waar ik er al een aantal heb gelezen, heb ik er ook nog een paar te gaan en die ga ik hoe dan ook lezen! Lezen jullie met me mee?


Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 31 jaar, Social Worker en een ware boekendraak. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daphne.elianne

Wat zou Dolly doen / Petra Vollinga / Uitgeverij Boekerij / 2021 / 272 blz. / ISBN: 978 902 2592 687


Gastblogger:

op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!


Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl


.


.